akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Yoksulluk nafakası neden hep Kadın üzerinden tartışılıyor?

24.10.2020 - 09:04, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1485+ kez okundu.
 

Yoksulluk nafakası neden hep Kadın üzerinden tartışılıyor?

AK Parti iki yıldır üzerinde tartışılan nafaka konusunu yeniden gündeme getirdi. Adalet Bakanlığı,boşanma sonrası kararlaştırılan yoksulluk nafakası için nafaka süresinin alt sınır iki yıl üst sınır ise altı yılla kısıtlayan bir öneri getirdi.Bu öneri Cumhurbaşkanlığı ve parti grubu toplantılarında görüşülecek.   Yoksulluk nafakasının medeni kanun düzenlemesinde cinsiyet belirtilmediği,”boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek taraf”denildiği halde ki bu taraf erkek de olabilir.Neden yoksulluk nafakası tartışmasının kadın üzerinden yapıldığına bakmak gerekiyor. Kadın işsizliğinin çok yüksek oranlarda olduğu bizim gibi ülkelerde Kadın yoksulluğu çok büyük yara!.. Disk’in Mart-2020 Türkiye’de 2020 Kadın Emeği raporuna göre ; -işgücü içerisindeki her 10 kadından yalnızca 3’ü çalışıyor. -2019 yılında 500 bin Kadın ev içi bakım hizmeti nedeniyle işinden ayrıldı -12 milyon kadın ise ev işleri nedeniyle çalışma hayatına giremedi  -Türkiye ‘de kadın işsizlik oranı AB üye ülkelerinin 2,OECD üye ülkelerinin 3 katına ulaştı;işsiz kadın sayısı 2014’ten 2019’a yüzde 52 arttı,2 milyon’a yaklaştı -1 milyondan fazla Kadın uzun sürelerle ve kayıt dışı çalıştırılıyor. -Türkiye ‘de erkekler,kadınlardan yüzde 8 fazla kazanıyor.   Toplumsal cinsiyete ve cinsiyete dayalı işbölümünün  keskin çizgilerle çizilmiş olduğu ülkelerde kadının işgücüne katılım oranı düşüktür. Çünkü bizimde içerisinde bulunduğumuz bu tür toplumlarda Kadın,evinin içerisinde kalmış, çocuğuna,yaşlısına ,hastasına ,engellisine bakmış tüm emeğini özel alanda ailesine sunmuştur. Bu kadına boşandıktan sonra ise başının derdine bak hem sen hem de çocuklar denilmek isteniyor... Evlilik boyunca evinin kadını olması istenilmiş,çalışması kamusal alanda varlık göstermesi engellenmiş kadın ,toplumdaki kadının istihdama katılım oranı da ortada iken iş bulabilir mi? Günümüzde AKP iktidarının 19 yıllık sürede geldiği noktada artık, Kadın yoksulluğunun nedenleri konuşulmalı ve kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadının güçlendirilmesi için devletin yükümlülükleri konuşulup tartışılmalıdır. Bu konular tartışılmadıkça,kadının ekonomik yaşamı önündeki engeller kalkmadıkça nafaka süresinin tartışılması anlamsızdır.

AK Parti iki yıldır üzerinde tartışılan nafaka konusunu yeniden gündeme getirdi.

Adalet Bakanlığı,boşanma sonrası kararlaştırılan yoksulluk nafakası için nafaka süresinin alt sınır iki yıl üst sınır ise altı yılla kısıtlayan bir öneri getirdi.Bu öneri Cumhurbaşkanlığı ve parti grubu toplantılarında görüşülecek.
 
Yoksulluk nafakasının medeni kanun düzenlemesinde cinsiyet belirtilmediği,”boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek taraf”denildiği halde ki bu taraf erkek de olabilir.Neden yoksulluk nafakası tartışmasının kadın üzerinden yapıldığına bakmak gerekiyor.
Kadın işsizliğinin çok yüksek oranlarda olduğu bizim gibi ülkelerde Kadın yoksulluğu çok büyük yara!..
Disk’in Mart-2020 Türkiye’de 2020 Kadın Emeği raporuna göre ;
-işgücü içerisindeki her 10 kadından yalnızca 3’ü çalışıyor.
-2019 yılında 500 bin Kadın ev içi bakım hizmeti nedeniyle işinden ayrıldı
-12 milyon kadın ise ev işleri nedeniyle çalışma hayatına giremedi 
-Türkiye ‘de kadın işsizlik oranı AB üye ülkelerinin 2,OECD üye ülkelerinin 3 katına ulaştı;işsiz kadın sayısı 2014’ten 2019’a yüzde 52 arttı,2 milyon’a yaklaştı
-1 milyondan fazla Kadın uzun sürelerle ve kayıt dışı çalıştırılıyor.
-Türkiye ‘de erkekler,kadınlardan yüzde 8 fazla kazanıyor.
 
Toplumsal cinsiyete ve cinsiyete dayalı işbölümünün  keskin çizgilerle çizilmiş olduğu ülkelerde kadının işgücüne katılım oranı düşüktür.
Çünkü bizimde içerisinde bulunduğumuz bu tür toplumlarda Kadın,evinin içerisinde kalmış,
çocuğuna,yaşlısına ,hastasına ,engellisine bakmış tüm emeğini özel alanda ailesine sunmuştur.
Bu kadına boşandıktan sonra ise başının derdine bak hem sen hem de çocuklar denilmek isteniyor...
Evlilik boyunca evinin kadını olması istenilmiş,çalışması kamusal alanda varlık göstermesi engellenmiş kadın ,toplumdaki kadının istihdama katılım oranı da ortada iken iş bulabilir mi?
Günümüzde AKP iktidarının 19 yıllık sürede geldiği noktada artık,
Kadın yoksulluğunun nedenleri konuşulmalı ve kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadının güçlendirilmesi için devletin yükümlülükleri konuşulup tartışılmalıdır.
Bu konular tartışılmadıkça,kadının ekonomik yaşamı önündeki engeller kalkmadıkça nafaka süresinin tartışılması anlamsızdır.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.