Adana’nın marka elçileri kurumsallaşma sürecini anlattı

Bu yıl ‘Kökleriyle Adana’ konseptli bir içerikle 8. kez düzenlenen Adana Lezzet Festivali, yerli ve yabancı konuklarını en güzel şekilde ağırlarken, Adana’daki marka elçilerini de halkla buluşturdu.

 

Moderatörlüğünü köşe yazarı Orkun Bulut’un gerçekleştirdiği “Adana’nın Marka Elçileri’nin Kurumsallaşma Süreci” başlıklı söyleşide söz alan iş insanları çıktıkları yolda nasıl başarılı olduklarını anlattılar.

 

Meyve suyu, maden suyu, soğuk çay, soğuk kahve, enerji içeceği, gazoz, süt ve gazlı içecek sektörünün güçlü temsilcisi Oğuz Gıda Kurucusu ve Oğuz Holding Genel Müdürü Osman Nuri Oğuz, 1996 yılında meyve suyu ile başlayan üretim süreçlerini anlattı.

Oğuz, meyve suyunun ardından gazlı ve enerji içecekleri başta olmak üzere soğuk çay, limonata gibi alkolsüz bütün içecekleri üretmeye başladıklarını belirterek, "Şu anda enerji içeceğimiz Black Brun, daha birinci yılında yabancı menşeli enerji içeceğinden sonra pazarın ikinci büyük markası oldu" dedi.

Oğuz,  2024’ün içecek sektörü açısından oldukça başarılı geçtiğini, bu sektörün krizlerden etkilenmeyen ender sektörlerden biri haline geldiğini ifade etti.

MARKA OLMANIN KOŞULU

Juss, Black Brun, Sarıyer, Daren, Malton gibi en sevilen içeceklerin üreticisi Oğuz Gıda Kurucusu Osman Oğuz, Türkiye’de marka olmak için İstanbul piyasasına girmenin şart olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“İstanbul’da marka değilsen, Türkiye’de marka olamıyorsun. Geçmiş yıllarda Sakarya’da bir fabrika kurduk. O da bize İstanbul bölgesi için avantaj sağladı. Baktık işlerimiz daha da büyüyor Konya’da büyük bir yatırımımız oldu. Sonuçta içecek taşıdığımız için nüfusun yoğun olduğu bölgeye yakın olmak lazım. Biz Oğuz içecek olarak Türkiye’de 5 fabrikada üretim yapmaktayız.”

KÜBA VE ÇİN’DE BİLE VARIZ

Yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapmaktıklarını ifade eden Osman Oğuz, “Küba’da ve Çin’de bile bizim ürünleri görenler arayıp bilgi veriyor. Afrika’nın bütün ülkelerinde biz varız. Ayrıca, Avrupa’nın bütün ülkelerine ihracat yapıyoruz” diye konuştu.

YERLİ VE MİLLİ MARKAYIZ

Boykotla birlikte Avusturya’nın kendileri için çok önemli bir bölge olduğunu ifade eden Oğuz,  “Orada 400 bin Türk yaşıyor. Bu 400 bin Türk boykotla beraber Türk ürünlerini talep etti. 2024 yılını yüzde 100 büyüme ile kapattık. Gerçekten çok güzel işler başardık. Biz yerli ve milli marka olduğumuz için halkımız da bize destek oldu. Çok şükür iyiye gidiyoruz. 2025’de daha da iyiye gideceğiz” dedi.

"İÇECEKTE SEZON KAVRAMI KALMADI"

Küresel bir ısınma ile birlikte içecek sektörünün yılın sadece belirli dönemlerinde değil yılın her ayında aranır ve tüketilir olduğunu belirten Osman Oğuz, “İçecekte sezon kavramı bitti. Eskiden 7–8 ay iş yapardık, 3 – 4 ay yatardık, şimdi bu süre 12 aya çıktı. Markalarımızı da tüketiciler benimsedi. Daha güzel işler yapmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Programda, Doğan Kaymaklı Kadayıf şirketinin kurucusu Yunus Adamak, Levent Börek’in kurucusu Levent Tamtürk, Bedri Usta Ocakbaşı’nın Kurucusu Bedrettin Aydoğdu ve Anavarza Bal kurucusu Can Sezen de büyüme ve markalaşma süreçleri hakkında bilgi verdi.