‘Annemle babamda diş fırçalamıyor ki’ diyorlar, diş fırçalamaktan kaçıyorlar

Diş fırçalamak çocukların dünyasında çoğunlukla eğlenceli bir aktivite olarak yer almaz. Dişlerini fırçalamak istemiyor deyip çocukları kendi haline bırakmak ise yapılabilecek en hatalı davranış. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir diş fırçalamayı eğlenceli hale getirerek çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yollarını anlatıyor.

 

“Diş fırçalamak opsiyonel bir gündelik aktivite olarak değil, diş tedavilerinin ilk adımı olarak düşünülmelidir. Çocuklarda ortalama 2.5, 3 yaşlarında tamamlanan 20 tane süt dişinin her biri, dişler düzenli olarak fırçalanmadığı takdirde, çürük ve ileri düzey diş enfeksiyonları için büyük bir risk oluşturur.” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Ağız bölgesi hijyeninin, sadece diş sağlığının idame ettirilmesi için önemli olduğunu düşünmek doğru değildir. Vücut bütünlüğünün genel sağlığının korunabilmesinde de diş enfeksiyonlarının önüne geçilebilmesi göz ardı edilemez bir öneme sahiptir.” dedi.

 

Diş fırçalamak eğlenceli hale getirilmeli

Çocuklar, genellikle kendilerinin olana değil, kendilerinde olmayanlara ilgi duyduğunu aktaran Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Kendileri için alınan oyuncaklar değil, evdeki sıradan eşyalar çok daha ilgi çekicidir çocuklar için. Onlara yap denilen şeyleri yaptırmak her zaman mümkün olmaz; ama bir bütünün parçası olarak hissettikleri aktivitelerde hevesle yer alırlar. O zaman çocuklara diş fırçalamayı sevdirmeye çalışırken ilk adım, ebeveynlerin diş fırçalamayı kendilerinin eğlenerek yaptıkları bir aktivite gibi göstererek çocuğu motive etmeye, bu aktivitelerine onu dahil etmeye, özendirmeye çalışmaları olabilir. Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalıştığımız çocuklardan çok sık duyduğumuz bir cümledir; ‘Annemle babam da diş fırçalamıyor ki!’ ” ifadelerini kullandı.