AYM’nin iptal kararı Erdoğan’ın Bahçeli’den kurtulma planı mı?

 

 

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 703 sayılı KHK hakkında verdiği kararı tartışılmaya devam ediyor. AYM’nin söz konusu iptal kararı, doğrudan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olarak devlette üst düzey yönetici atama yetkisini sıfırlıyor. 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte kamuoyunun yakından tanıdığı KHK’lar hakkında önemli çalışmalarıyla tanınan Hukukçu Figen Çalıkuşu, dün Karar gazetesindeki köşesinde dikkat çekici bir yazı kaleme aldı. AYM kararının hukuksal boyutunu ve başlayan tartışmaların hukuksal dayanaklarını incelediği yazısında Çalıkuşu, AYM’nin neden iptal kararı verdiğini de irdeledi.

 

“Erdoğan’a rağmen mi?” başlıklı köşesinde Figen Çalıkuşu, “AYM İptal kararı Erdoğan’a rağmen mi alındı, yoksa Erdoğan’la beraber mi?” ile “Erdoğan 50+1 prangası ve ortağı MHP’den böyle kurtulmak istemiş olabilir mi?” şeklindeki iki soru üzerine odaklandı. AYM’nin iptal kararını önemsizleştirmek isteyenlerin hemen kolları sıvadıklarını hatırlatan “3 nolu kararname iptal edilmemiş, Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanabilirmiş. Güldürmeyin… AYM’nin iptal ettiği 703 sayılı KHK, 3 nolu kararnamenin dayanağı. Efendim bu iptal edilenler yeni yasalar ile yapılabilirmiş. Doğru. Zaten halkın yüzde 51,41’i de buna onay vermişti, ‘yasa yapılsın’ demişti, KHK değil. 15 Temmuz rejimi KHK ile inşa edildi. Ancak kasıtlı hukuksuzluk 482 sayfalık AYM kararı ile kayıt altına alındı” ifadelerini kullandı.

 

‘ANAYASAYA SÜREKLİ PUSU KURAN ZİHNİYET…’

Erdoğan’ın planının “50+1 prangası ve ortağı MHP’den böyle kurtulmak” olabileceğine dikkat çeken Figen Çalıkuşu, “Erdoğan’ın neden ve kimden kurtulmak istediğini bilmiyorum. Ama boğazı sıkılan, nefessiz kalmış, yoksulluğun pençesinde kıvranan Türkiye’nin kurtulması gereken bu mevcut rejim ve anayasaya sürekli pusu kuran zihniyettir, bunu biliyorum” ifadeleriyle yazısını noktaladı: