Bakan Ersoy “ Kaçak kazılarla mücadele ediyoruz”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a sunduğu soru önergesiyle Niğde ilindeki Kınık Höyük kazısı ve arkeolojik sit alanlarındaki çalışmalarla ilgili detaylı bilgi talep etti. Özellikle Prof. Dr. Marco Capardoni’nin başvurularının reddedilme sebeplerini ve bölgede yaşanan kaçak kazı olaylarını gündeme getiren Gürer, bölgedeki tarihsel sürecin aydınlatılması ve koruma tedbirlerinin ne aşamada olduğunu sordu.

GÜRER'İN SORU ÖNERGESİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verdiği soru önergesi:

“Niğde ili Altunhisar ilçesi "Kınık Höyük Kazısı" çalışmalarında ve Türkiye'nin başka yerlerindeki arkeolojik etkinliklerde yıllarca görev almış olan ve PaviaÜniversitesi'nde (İngiltere) öğretim üyesi olan Prof. Dr. MarcoCapardoni, 2022 yılı sonunda Niğde ili sınırları içinde ve Nevşehir ilinde "yüzey araştırması" için başvuruda bulunmuş, ancak başvurusu geri çevrilmiştir. Bu kararın gerekçesi nedir? 2023 sonunda da yapılan başvurunun geri çevrilmesinin ve hiçbir gerekçe gösterilmeden bu araştırma izninin verilmemesinin nedenleri nelerdir? Bakanlık, bu konuda farklı bir araştırma ekibine izin vermiş midir?

Altunhisar "Kınık Höyük Kazısı" çalışmaları hangi aşamadadır?

Altunhisar'ın Avören bölgesinde bulunan su sarnıçları, yeraltı şehri ve yerleşmelerin araştırılması yapılmış mıdır? Bölgedeki tarihsel süreç ortaya çıkarılmış mıdır? Define avcılarının talanı doğru mudur? Koruma tedbirleri alınmakta mıdır? Altunhisar ilçesi Zindan Vadisi yolunda yer alan "Kral Mezarlarının tarihi süreci ortaya çıkarılmış mıdır? Mezarlarda tahribat olduğu doğru mudur?”