Ecz. Yalbuzdağ, “İlaç sıkıntısı halk sağlığı sorunu haline geldi”

İLAÇ UCUZ VE İHTİYACI KARŞILAYABİLİR MİKTARDA OLMALIDIR

Ülkemizde yaşanan ani dalgalanmaların sonuçları özellikle devletle iş yapan kura bağımlı ilaç fiyatlandırılması olan eczacıları olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyleyen Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada “2021 Ekim’den itibaren yaşadığımız ilaç sıkıntılarını dile getirmeye, anlatmaya çalışıyoruz. Ekim’de başlayan ilaç sıkıntısı halk sağlığı sorunu hale geldi, Ocak ve Şubat 2022’de dayanılmaz hale geldi. Üretmeyen sanayi, ilacı eczanelere vermeyen dağıtım kanalı, hastalarına ilaç ulaştıramayan biz eczaneler ve ilaçlarına ulaşamayan halkımız sorun yaşıyoruz. Biz eczacılar ilacın erişilebilir, bulunabilir, alınabilir olmasını her zaman savunuyoruz. Ucuz olmalı, her eczanede ve dağıtım kanalında ihtiyaç karşılayabilecek miktarda olmalıdır.”

 

SADECE ECZANELER DEĞİL, HASTANELER BİLE İLACA ULAŞAMIYOR

Türkiye’de yüz binlerce kutu satılan ilacın sadece beş bin kutu üretilmesi; ilacın bulunamadığının, erişilemediğinin kanıtı oldığunu vurgulayan Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Şubat 2022’de güncelleme ile ilaç alım Avro kuru 6,2925 TL olmasına rağmen şu an için halen ilaçlar bulunmamakta. İlaç krizi devam etmektedir. İlacın fiyat belirlenmesinde en önemli unsur olan ilaç fiyat kararnamesi artık ilaç için kullanılamaz duruma gelmiştir. İlaç üreticisi üretim yapamaz, ecza deposu ve eczane de ilacı ulaştıramaz hale gelmiştir. İlaç yokları normal zamanlarda da olabiliyordu ancak bu 4’ler seviyesinde idi. Şu anda ilaçların 20’sine ulaşamaz durumdayız. Sadece biz değil hastaneler de ilaca ulaşamaz durumdadır. 2022 yılı için ilaçta belirlenen dönemsel Avro kuru 6,2925 ₺ iken piyasadaki Avro kuru 16 ₺ seviyelerindedir şu anda. Yerli ilaç firmaları hammadde, yardımcı madde ve ambalaj malzemesi temin edememektedir. Maliyeti düşük, ucuz ilaçlar üretilemeyebilir, bulunamayabilir.”

 

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ YENİDEN GÜNCELLENMELİ

Yüksek döviz kuru ve enflasyonun yüksek olduğu durumda ilerleyen günlerde tüm ilaçlarda sıkıntı yaşanmasının kaçınılmaz olacağını da sözlerine ekleyen Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Bunun engellenmesi için ilacın paydaşlarının fikir ve önerileri alınarak İlaç Fiyat Kararnamesi güncellenmeli, yerli ilaç sanayi desteklenmeli, ilaçta kur ayarlaması yılda birkaç kez yapılabilmeli, ilaçların tüm ülkede bulunabilmesi için kritik ilaç stok seviyesi belirlenmeli, kritik seviye altına inildiğinde tedbirler alınmalıdır.” diye konuştu.