Bi Enerji Şirketi Yöneticisi Mustafa Oğuz Yiğit, konuya ve yeni dönemde ödenecek faturalara ilişkin görüşlerini aktardı. Yiğit, alınan kararla gelir ve tüketim dengesinin yani fazla tüketenle az tüketenin fatura ve ödenecek bedel yönüyle ayrıştırılmasının hedeflendiğini ancak iklim farklarının göz önüne alınmadığını ve bölgesel adaletten uzak bir sonuca ulaşıldığını belirtti. Yiğit; “Adana, Mersin, Hatay veya Antalya gibi yazları son derece sıcak, kışları ise ılıman bir iklime sahip Akdeniz kuşağındaki elektrik tüketicilerinin pratikliği, gaz altyapı eksikliği ve maliyeti ile kısmen ekonomikliği nedeniyle ısıtma ve soğutma amaçlı elektrik tüketimlerinin fazla ama son derece normal olduğu, bunun karasal iklim yaşayan diğer bölgelerle kıyaslandığında yüksek elektrik tüketiminin gelir fazlalığından değil coğrafya dezavantajından kaynaklanmaktadır” dedi.
Benzer durumun; Akdeniz bölgesine nazaran Erzurum, Sivas, Kayseri, Eskişehir, Ankara gibi soğuk ve karasal iklime sahip diğer illerde doğalgaz tüketiminin çok daha fazla olması ve bunun o bölgelerde yaşayanların yüksek gelir grubuna dahil olmalarından veya evlerinin büyüklüğünden değil, tamamen iklim koşullarından kaynaklı bir tüketim alışkanlığı olduğunu ifade eden Yiğit, “Yani tüketim ile gelir arasındaki ilişki enerji söz konusu olduğunda zayıf olabilmektedir” dedi.
“Peki, kurul kararı bu haliyle yürütülürse faturalara nasıl etki edecek?” diye soran Yiğit sözlerine şöyle devam etti:
“Meskenler için, düzenleme güncel tarife fiyatlarıyla değerlendirildiğinde Yıllık 5000 kWh tüketimi aşan mesken aboneleri yaklaşık olarak yüzde 100-150, ticarethane aboneleri ise yüzde 40-50 aralığında daha fazla elektrik faturası ödeyecekler. Yani bölgemiz açısından eşitlikten uzak ve yazları tek lüksü klima olan milyonlarca tüketici için son derece vahim bir tablo bizi bekliyor. Kurul kararı bölgesel tüketim alışkanlıkları ve iklim şartları göz önüne alınarak daha adil bir şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.”(BÜLTEN)