Enerjide büyük kriz!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, İran’ın gaz sevkiyatını 10 günlük süreyle durdurması ve günlük talebin 290 milyon metreküp seviyelerini aşması nedeniyle BOTAŞ’ın sanayiciye günlük doğalgaz kullanımını yüzde 40 oranında azaltma talimatı verdiğine dikkat çekti.

“RUSYA’DAN DOĞALGAZ GELMİYOR MU?”

Türkiye’nin 2022 yılının ilk gününe doğalgazda hanelerde yüzde 25, sanayi tesislerinde ise yüzde 50 oranında yapılan zamla uyandığını kaydeden Dr. Şevkin, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, doğalgazda 300 milyon metreküp altyapı tesisleri bulunduğunu iddia ediyor. İran’ın ise Türkiye’ye 28.5 milyon metreküp doğalgaz arzı var. Türkiye tüketiminin yüzde 10’unu karşılayan İran’ın bu kısıtlaması Türkiye’de neden yüzde 40’a varan bir kesinti önlemini gerektiriyor?” diye sordu.

“PETROL BULDUK DİYENLER NEREDE?”

Bu gelişmeler karşısında akıllara, “Rusya’dan doğalgaz gelmiyor mu?” sorusu da geldiğini ifade eden Dr. Müzeyyen Şevkin, şunları söyledi:

“10 günlük kesinti neden yüzde 40’lık bir tasarrufu gerektiriyor? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bugüne kadar herhangi bir öngörüde bulunamadı mı? 20 yıllık iktidarınız döneminde herhangi bir arıza, kısıtlama oluştuğunda doğalgazın yerine konulacak bir enerji tesisi yapamadınız mı? Örneğin Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nden (FSRU) bu eksik gazı karşılayamadınız mı? 20 yıldır bu ülkeyi yönetenler her konuda sınıfta kaldığı gibi bu konuda da sınıfta kaldı. Her kriz anında “petrol bulduk, doğalgaz bulduk” yalanlarıyla avunuyorlar. Hükümetin, İran’ın 10 günlük kesintisi nedeniyle en az 1 ay Türkiye’de enerjide sorun yaşatmayacak önlemleri alamadığını, böyle bir yetileri olmadığını gördük. Dolayısıyla bu kesinti krizi; yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarının, yerli ve milli kaynakların ne kadar değerli ve önemli olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu” diye konuştu.

Dr. Müzeyyen Şevkin, BOTAŞ’ın uyguladığı kesinti kararının yurtiçi ve yurtdışında taahhütte bulunan sanayicileri zor duruma soktuğunu, özellikle ihracat teslimatlarında büyük baskı yaşanacağını sözlerine ekledi.