Uzmanlar Gelecek Dönem İçin Umutlu

İstanbul'da aralık, ocak, şubat aylarında aniden ortaya çıkan ve her binada bir vakanın görüldüğü Kovid-19 tablosunda ibre tersine döndü, olumlu tablo hastanelerin yoğun bakım servislerine yansıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün Türkiye genelinde 804 hastanede Kovid hastası kalmadığını duyurdu. Kovid-19 kaynaklı hastaneye ve yoğun bakıma ihtiyaç duyanların sayısı giderek azalıyor. Hastaneye başvuranlar ise aşısızlar. İstanbul'daki hastanelerde hasta sayısı sıfırlandığını belirten uzmanlar, gelecek dönem için oldukça umutlu.

 

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ile Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi' yoğun bakım servislerinde tedavi gören Kovid-19 hasta sayısı azaldı. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi için geçerli olduğu söyleniyor.

 

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Servisi başta olmak üzere megakentteki sağlık kurumlarında tedavi gören Kovid-19 hasta sayısı sıfırlandığı belirtiliyor. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, yoğun bakım servisinde sadece birkaç Kovid-19 hastası olduğunu belirterek, şunları dedi: "Olumlu tablonun devam etmesi en büyük dileğimiz.

 

İlkbahar ve yaz döneminin Kovid-19 açısından olumlu geçeceğini tahmin ediyoruz. Omicron'dan daha hızlı bulaşan bir varyant çıkmayacağını düşünüyoruz. Yaz aylarını sıkıntısız geçirmek vatandaşlarımız bizler için rahatlamamızı sağlayacaktır. Yoğun bakım servislerimizde salgın öncesi gibi." Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Oktay Demirkıran yaptığı açıklamada, "Yoğun bakım servisimizde yatan Kovid-19 hasta sayımız birkaç kişiye kadar inmiş durumda.

 

Aşılanmanın yanı sıra kış ayındaki aşırı vaka artışına bağlı oluşan toplumsal bağışıklanmanın da olumlu tabloda etkisi söz konusu. Kovid-19'a bağlı tedavi için başvuran hastalarımızın sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, kapımızı çalanlar aşılanmamış ya da hatırlatma dozunu yaptırmamış kişiler.İlkbahar ve yaz ayında Kovid-19'a bağlı sıkıntılı bir tablo beklemiyoruz.” İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu salgının başladığı 2.5 yıl öncesinden şimdiye kadar kentte en düşük vaka sayısına ulaşıldığını bildirdi. Salgının artık gündemden çıkması gerektiğini belirterek belki de birkaç ay sonra bu hastalığın artık endemi (mevsimsel hastalık) olarak değerlendirilmeye başlanacağını ümit ettiğini söyledi.

 

Son olarak ocak ayında yaşanan 4’üncü ve son pikte pozitif vaka sayıları, salgının başından beri görülen en yüksek düzeyde olduğunu, “Hastaneye yatışlara yansıması 6’da 1 oranında oldu. Omicron ile gerçekten çok yüksek vakalar gördük. Büyük ihtimalle birkaç ay içinde de bunun artık salgın değil, endemi kalıcı hastalık ya da tamamen yok olduğunu göreceğiz diye ümit ediyorum.”