Adana'da zirai ilaç bayilerine yönelik denetimler yapıldı

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bitki koruma ürünlerinin satış ve depolanması konusundaki denetimlerini sıkı bir şekilde sürdürdü.

 16-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimlerde, yasalara aykırı hareket eden işletmelere karşı idari yaptırımlar uygulandı.

Denetimlerin amacı, bitki sağlığını korumanın yanı sıra, insan ve çevre sağlığını da güvence altına almak olarak belirlendi.

"Denetimlerin kapsamını ayrıntılı olarak inceledik"

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bitki koruma ürünlerinin (BKÜ) satış ve depolanmasına yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda 16-31 Temmuz tarihleri arasında kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. Bu denetimlerde Adana genelinde 439 işyerinin kontrol edildiği belirtildi.

"Denetimlerin içeriğini ve uygulama şekillerini detaylandırdık"

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, denetimlerin "15 ilçede, il ve ilçe müdürlüklerinin teknik personeli tarafından" yapıldığını açıkladı. Kökçüoğlu, denetimlerde şu konulara odaklandıklarını belirtti:

"- Kayıt dışı ve izinsiz satış veya depolama yerlerinin tespiti,

- Kullanımı sonlandırılmış, sahte, kaçak ve ruhsatsız ürünlerin satışının olup olmadığının kontrolü,

- Pazarlarda, özel araçlarda seyyar veya gezgin satıcılar tarafından yapılan ürün satışlarının denetimi,

- İnternet üzerinden satış yapan bayi veya toptancıların tespiti,

- Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi kullanılmadan yapılan satışların kontrolü,

- Bayilerin mevzuata uygun kayıtları tutup tutmadığının incelenmesi."

"Cezai işlemleri ve tespitleri açıkladık"

Kökçüoğlu, Adana'da "354 perakende bayisi, 67 toptancı bayisi ve 18 firma" olmak üzere toplam 439 işyerinin denetlendiğini ifade etti. Yapılan denetimlerde mevzuata uygun satış yapmadığı belirlenen bayilere ceza uygulandığını belirtti:

"- Yüreğir İlçesi'nde 3,

- Seyhan İlçesi'nde 2,

- Karataş İlçesi'nde 1 olmak üzere toplam 6 bayiye,  438 bin 858 TL idari yaptırım cezası kesildi."

Ayrıca, kullanımı sonlandırılmış ve son kullanma tarihi geçmiş 539 bitki koruma ürünü tespit edilerek yediemin işlemi yapıldı.

"Denetimler yıl boyunca devam edecek"

Kökçüoğlu, denetimlerin yıl boyunca belirli bir zaman dilimi olmaksızın devam edeceğini vurgulayarak, bu denetimlerin "bitki sağlığının yanı sıra insan ve çevre sağlığı açısından da büyük önem taşıdığını" ve bu konuda gereken titizliğin gösterileceğini ifade etti. (İLKHA)