TTB MK Üyelerinden Adana Tabip Odasına ziyaret
UZM. DR. POLATÖZ, “ODA OLARAK TOPLUM SAĞLIĞINI DA KORUMA MİSYONUMUZ VAR”
Adana Tabip Odası ve Mersin Tabip Odası Yöneticilerinin ve hekimlerin yoğun katılım gösterdiği ziyarette deprem sürecinde başarılı ‘Afet Müdahale’ gerçekleştirdiklerini ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Öncelikle Adanamıza hoş geldiniz. Yaşanan deprem sürecinde hem çalışma hemde sağlık hizmeti sunmada Adana lojistik merkez oldu. Deprem bölgelerine önceki yönetimlerimiz ve üyelerimiz aileleriyle birlikte seferber olduk. Biz oda yöneticileri olarak sadece üyelerimizin değil toplum sağlığını da korumak gibi bir misyonumuz var. TTB ile her zaman ortak hareket ediyoruz. Uzun zamandır eşit, ulaşılabilir bir sağlık sistemi seslenişimiz var. Deprem öncesi zaten uzman hekim bulmak zorken deprem sonrası şartlar daha da ağırlaştı. Depremden etkilenen insanların tedavisiz kalmaları, önemsenmemeleri, özellikle travma sonrası stres bozukluğu yaşandı. Bunlar tedavi edilmedikçe şikayetler arttı. Diğer illerden sevkler arttı. Sağlığa ulaşım konusunda da yetersizlikler yaşandı. ÇÜ Tıp Fakültesi fiziki binası ve Balcalı Hastanemiz aldığı hasardan dolayı hizmet veremedi. Ama YÖK yine de kontenjan sayısını arttırdı. Deprem yaralarının biran önce sarılması, tüm şehirlerimizin afete hazırlıklı olması, Tıp Fakültesi ve Balcalı hastanemizin sağlıklı hizmet verebilmesi için fiziki şartların ivedi olarak düzeltilmesi şarttır. Adanamıza bizleri ziyarete gelmenizden onur duyduk. Görevinizde başarılar diliyoruz.” dedi.
DR. AZAP, “HEKİMİN VE ÖRGÜTÜN İTİBARI YÜKSELTİLMELİDİR”
TTB 2. Başkanı Dr. Mualla Pınar Saip, Genel Sekreter Dr. Hilmi Önder Okay ile YK Üyeleri Dr. Ali Karakoç, Dr. Nilüfer Ustael, Dr. Ali Osman Karababa, Dr. Mehmet Şerif Demir, Dr. Ayşegül Ateş Tarla’nın da katıldığı ziyarette Adana Tabip Odasının 6 Şubat depreminde gösterdiği performans ve destek için hem teşekkür etmek hemde değerlendirme yapmak için Adanaya geldiklerini söyleyen TTB Başkanı Dr. Alpay Azap, yaptığı konuşmada “Ülkemiz büyük depremler yaşadı. En son Şubat depremlerini yaşadık. Türk Tabipleri Birliği olarak deprem bölgesinde ki hekim arkadaşlarımızla konuşmak, onların sorunlarını dinlemek, olabildiğince sorunların çözümü için yardımcı olabilmek ve onların görüşlerini, önerilerini alabilmek için deprem bölgesine 3 günlük bir gezi düzenledik. Adana'yla başladık. Ardından Hatay, Osmaniye, Malatya ve Adıyaman’a uğrayacağız. Sonrasında da Gaziantep ve Malatya planımız var.”
BİLDİRİLMEMİŞ OLMASI MAYMUN ÇİÇEĞİNİN DÜNYAYA YAYILMADIĞI ANLAMINA GELMİYOR
Dünya Sağlık Örgütü'nün daha önce Batı Afrika Klade olarak ilan ettiği Maymun Çiçeği vakaları azalırken 2022 yılında Afrika’da ortaya çıkan Kongo Havzası Klade vakalarını duyurduğunu da ifade eden TTB Başkanı Dr. Alpay Azap, “Afrika dışında da İsveç’te de Maymun Çiçeği vakası bildirildi ama bildirilmemiş olması, dünyaya yayılmadığı anlamına gelmiyor. Bu hastalığın tanısı zor. Ve hekimlerin gözünden kaçabiliyor. O yüzden çok büyük olasılıkla önümüzdeki haftalarda dünya’nın her yerinden, ülkemizden de vakalar bildirilecektir. Ama paniğe gerek yok. Bu kovid gibi bulaşan bir enfeksiyon değildir. Aynı ortamda bulaşmıyor. Bulaş için çok yakın cilt teması, vücut sıvısı, solunum damlacıkları gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan etmesinin amacı; buna dikkat edin. Böyle bir hastalık çıkıyor. Ve dünyaya yayılacak. Bunun için gerekli önlemleri alın demek amacıyla bu ilan ikinci kere yapmış oldu.” diye konuşan TTB Başkanı Dr. Alpay Azap, Maymun Çiçeği hastalığının asıl yerinin Orta Afrika olduğunu, buraya seyahat edeceklerin çok dikkatli olmaları gerektiği uyarısında da bulundu.