Somali’de kız çocuklarına neden İstanbul ismi veriliyor?

 

Peki neden? 

Bunun arkasında Türkiye’nin son 20 yılda kara kıta ile kurduğu duygusal, kültürel, ekonomik hatta askeri sebepler var! 

Genç MÜSİAD Başkanı Cahit Ertemel, süper güçlerin oyun alanı Afrika’da, Türkiye’nin yumuşak güç olarak yerini almasının 20 yıllık serüvenini anlattı: 

AFRİKA İLE TİCARET HACMİ 11 KAT ARTTI 

“Türkiye, son 20 yılda, şirketleriyle birlikte Ankara’nın öncülük ettiği ticari, güvenlik, diplomatik ve dini çabaların bir karışımıyla Afrika'daki varlığını güçlü bir şekilde hissettirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2011’deki Afrika ziyaretinin ardından, ilişkiler her alanda katlanarak arttı. 

2002 yılında Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle olan ticaret hacmi 2,9 milyar dolar iken, bugün tam 32 milyar dolara yükseldi. 

Örneğin; Türk müteahhitler, batılı şirketlerin güvenlik riskleri nedeniyle kaçındığı Nijer gibi ülkeler de dahil olmak üzere Afrika’da, havaalanları ve oteller gibi en az 1.800 altyapı projesi gerçekleştirdi. Tabi ki Türk hükümeti, Türk inşaat şirketlerinin bölgede yer edinmesine yardımcı oldu. Türkiye, batılı ülkelerin görmezden geldiği ülkelere yatırım yapmak için daha fazla risk aldı. 

Türkiye, büyük bir Türk askeri üssünün bulunduğu Somali'nin karasularına yakında 30 milyar varile kadar petrol ve gaz rezervinin araştırılması için bir gemi göndermeyi planlıyor. 

AFRİKA BARIŞI İÇİN ARABULUCUYUZ 

Somalili ve Etiyopyalı diplomatlar, Doğu Afrika ülkeleri arasında muhtemel bir savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmeler için Türkiye’ye geldiler. Ankara’nın önümüzdeki ay devam edecek olan Mogadişu ve Addis Ababa arasındaki arabuluculuk görüşmelerindeki rolü, Türkiye’nin Afrika’daki etkisinin son 20 yılda nasıl büyüdüğünü gösteriyor. Türkiye olarak Afrika barışı için arabulucuyuz.  

Savunma alanında da Türkiye iyi bir partner. Mali, Nijer, Etiyopya ve diğer ülkelerin cephaneliklerinde Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçları var.  

Türkiye ayrıca Afrika ülkelerine küçük silahlar, mayın temizleme araçları, zırhlı araçlar ve helikopterler satıyor. Türkiye’nin neredeyse tüm Afrika ülkeleriyle güvenlik ve savunma iş birliği büyüyor. Türkiye, ulusal ordularını inşa etmek ve güvenlik sektöründe reform yapmak için Somalili yetkililerle çok yakın çalışıyor. Diğer Afrika ülkeleri de askeri güçleri için eğitim talep ediyor.