BAKIR PİYASASINDA BÜYÜK RİSK

Toptaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toptaş, bakır piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya-Ukrayna savaşının bakır fiyatlarına olan etkisine değinen Toptaş, "Savaştan dolayı Rusya uluslararası ödeme sistemlerinden çıkartıldı. Amaç Rusya’nın savaşı destekleyecek hamleler yapamaz hale getirilmek istenmesiydi ancak bu durum ağır sanayi hammaddesi olan bakır ticaretine ve borsa stok kontrolü yapan yatırımcıya ciddi zararlar verdi. Elbette ana temennimiz bu savaşın en kısa sürede bitmesi. Emtialar para transferi yerine geçemez” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir ticaret vizyonuyla faaliyet gösteren Toptaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toptaş, sanayi metallerinin lideri olması beklenen bakır piyasasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa ekonomisine ve bakır fiyatlarına olan etkisine değinen Toptaş, "Avrupa, İngiltere ve Amerika’nın Ukrayna’yı finanse etmesi, Rusya’yı yıpratma amacı taşıyor, ancak bu süreç bakır arz fazlasının temel nedeni değil" ifadelerini kullandı.

“YÜZ BİNLERCE TON BAKIR SİSTEM DIŞINA ÇIKARILDI”

Uğur Toptaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa, İngiltere ve Amerika’nın Ukrayna’yı finanse etmesi, Rusya’yı yıpratma amacı taşıdığı gibi süreç bakır piyasasını da etkiliyor. Rusya üretimi bakırlar Londra Metal Borsası’ndan çıkartıldı. Bahse konu yüz binlerce ton bakır ticaret ve sistem dışına çıkartıldığı için ödeme zorlukları yaşanıyor. Londra Metal Borsası’na kayıtlı olmayan bakırlar var. Burada önde gelen İran ve Rusya üretimi bakırlar mevcut. Bunlar Londra Metal Borsası’ndan çıkartıldılar. Stoklara bakarken bir şekilde kayıt dışı bakırın durumunu öğrenmekte fayda var, nitekim talebi karşıladığı için fiyatlara etkisi olmakta. Burada bahse konu yüz binlerce ton bakır ticareti ve sistem dışına çıkartıldığı için ödeme zorlukları yaşanıyor. Bunlar türlü türlü şekillerde geçici olarak çözülüyor ama en kısa zamanda kayıt dışının önüne geçilmeli. Zira piyasa analizinde yatırımcı zorlanıyor, doğru analizi yapamıyor. Ne kadar üretiliyor, kim alıyor, kim satıyor? Stoklar ve talep ne şekilde ve ne kadar organik? Tüm bunlar çok önemli, ivedi bir şekilde kayıt dışının önüne geçilmeli”