Ayyüce Türkeş Operasyonun Detaylarına Değindi

 

İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, çağrı cihazı operasyonuyla ilgili kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yaptı. Operasyonun genel hatlarını paylaşan Taş, cihazların sıradan bir teknolojik ürün değil, istihbarat örgütleri tarafından özel olarak hazırlandığını belirtti.

İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonrası bu konu, hem Dünya'da hem de ülkemizde büyük bir milli güvenlik sorunu haline geldi. Bu olayın ardından konunun merak edilenlerini aktaran İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, edindiği bilgileri  sosyal medya hesabından paylaştı. 

Taş’ın açıklamalarına göre operasyon süreci şu şekilde ilerledi:

1- Operasyonda kullanılan çağrı cihazları piyasada satılan standart cihazlar değil, istihbarat örgütleri tarafından özel olarak hazırlanmış cihazlardır.

2- Cihazlar sipariş aşamasında takip altına alınarak, üretici firmadan çıkışta ele geçiriliyor ve içerisine küçük çaplı patlayıcılar yerleştirilip, cihazın çipine bağlanıyor.

3- Bu "enfekte olmuş" cihazlar hedef örgüte dağıtıldıktan sonra teknik operasyon tamamlanıyor.

4- Kamuoyunda yazılım ile telefonların patlatılabileceği yönünde yaratılan algı yanlıştır.

5- Bu tür saldırıları engellemek amacıyla siber güvenlik alanında “Arz-Talep Zinciri Güvenliği” adı verilen bir prensip bulunmaktadır. Bu prensipler, büyük ölçekli alımlar yapan organizasyonlarda uygulandığından, saldırıların gerçekleştirilmesi oldukça zordur.

ÇİP ÜRETİMİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Ayyüce Türkeş Taş, operasyonla ilgili teknik detayları açıkladıktan sonra, çip üretiminin milli güvenlik açısından önemine değindi. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu nedenle çip üretimini Asya'dan kendi topraklarına taşıma girişiminde olduğunu hatırlatan Taş, Türkiye Cumhuriyeti'nin de bu konuda adım atması gerektiğini vurguladı.

"TÜRKİYE, YAZILIM VE DONANIM KABİLİYETLERİNİ GELİŞTİRMELİ"

Taş, özellikle Türkiye'nin milli güvenliği açısından kritik yazılım ve donanım üretim kabiliyetlerini geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu süreçte hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirten Taş, bu konuya dikkat çekerek Türkiye’nin de bir seferberlik başlatması gerektiğini ifade etti.