Gripten korunmanın en iyi yolu aşı olmak…

Kolay bulaşıyor, ağır seyrediyor

 

Yüksek ateş, kas ve eklem ağrılarıyla seyreden grip hastalığının yatak istirahati gerektirdiğini belirten uzmanlar belirtiler kaybolduktan sonra bile grip hastalığının bir süre devam ettiğini söylüyor.

Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda gribin çok daha ağır seyrettiğine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Grip, riskli grupta ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabilir. Grip hastalığının spesifik bir tedavisinin olmadığını da düşünürsek ne kadar önemli bir sorun ile karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlaşılıyor.” dedi. Grip virüsünün çok kolay bulaşabildiğini de hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, gribe yakalandıktan sonra kullanılan ilaçların sadece geçici bir rahatlama sağlayabileceğini söyledi ve gripten korunmanın en etkili ve ekonomik yolunun aşılanma olduğuna vurgu yaptı.

 

Belirtilerin kaybolmasından sonra da grip devam ediyor

Grip hastalığının, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulduğunu hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir.” dedi.

Ateşin 39°C’nin üzerinde olmasının, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmenin mümkün olmadığını dile getiren Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Hastalar genellikle 3-7 gün arası yatağa mahkum olur. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmaya başlar. Ancak halsizlik belirtilerin kaybolmasından sonra da hastalık devam eder, hatta 2 hafta kadar sürebilir.” şeklinde konuştu.

Grip ve soğuk algınlığı karıştırılma