İşçilerin kanı, zorlayıcı tedbirleri almayanların elindedir

Adana’nı Yüreğir İlçesinde meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 2 işçinin hayatını kaybettiği vinç kazası sonrası TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ümit Galip Uncu, tedbirler alınmadığı sürece; yaşamını yitiren, yaralanan, hayatını engelli olarak sürdürmek zorunda kalan her işçinin kanının, iktidarın ve patronların eline bulaşmış olacağını ifade etti.

Uncu, kaza yerinde inceleme yapmak üzere uzman bir ekibin görevlendirildiğini, ilk belirlemelere göre kazanın; kule vinç halatına bağlı demir kovanın, kule vinç halatın kopması sonucunda düştüğünün belirlendiğini ifade ederek, “Uzman ekibimizin incelemeleri devam ediyor. İnceleme sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız. Olay, her ne kadar “kaza” olarak tanımlanıyorsa da Yüreğir’de göz göre göre gelen bir iş cinayeti işlendiği açıktır” dedi

MMO Adana Şube Başkanı Ümit Galip Uncu yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Mesleki anlamda eğitimli ekipler iş başında olmalıdır"

- Mesleki eğitim kapsamında, kule vinç montajcısı ve kule vinç bakımcısı eğitimleri düzenlenmelidir. Kamusal denetim ilkesi ile bu eğitimlerin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) gibi piyasalaşan bir alanın dışında kalması için kamu kurum, kuruluşları ve meslek odaları tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

-Tüm kule vinç üreticisi firmaların modellerine ilişkin kurulum, kullanım ve bakım bilgilerini içeren ve kesinlikle anlaşılır olabilmesi için üretici tarafından Türkçeye çevirisi yapılmış kullanım kılavuzlarını barındıran bir ulusal bilgi bankası oluşturulmalıdır.

-6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri tek elden yönlendirilmeli, işveren ile iş güvenliği uzmanı arasındaki ekonomik bağ koparılmalıdır. Bu süreç kamu kurum, kuruluşları veya meslek odaları tarafından yönetilmelidir. İş güvenliği uzmanlarının işvereni, kamu kurum, kuruluşları veya meslek odaları olmalıdır.

-Kule vinçlerin montaj bakım ve işletmelerine ilişkin ulusal mevzuat düzenlenmelidir. Kule vinç bom (kol) çalışma ve şaryo (araba) çalışma aralığının tanımlanarak bunların şantiye içi yaşam alanları ve şantiye dışı meskûn mahalleri tehlikeye sokmayacak şekilde sınırlandırılması, montaj uygunluk değerlendirmeleri (kamusal denetim), zemin etütleri kontrolü ve ilgili meslek odalarından alınacak uygunluk değerlendirmesi raporlarına bağlı olarak inşaat ruhsatlarının düzenlenmesi sağlanmalıdır.