KEÇİKALESİ’NDE TAPU MAĞDURİYETİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinde köy ve kasabalarda tapu kadastro geçtiği dönemde yapılan düzenlemelerin yıllar sonra soruna dönüştüğünü söyledi.

1993 yılındaki tapu  düzenlemesi yapılmış olan Altunhisar ilçesine bağlı Keçikalesi beldesinde, ‘tapu mağduriyeti’ yaşayan vatandaşların sorunlarını dinledi. 

CHP’li vekil Ömer Fethi  Gürer’e sorunlarını anlatan Keçikalesi halkı, 28 yıl önceki tapu kadastro çalışmaları kapsamında, gayrimenkullerin gerçek sahipleri adına tapu kayıtlarının yapılmadığını iddia ederek, belde halkı arasında husumete neden olan bu soruna çözüm bulunmasını istedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğde’nin başka köy ve kasabalarında da benzer sorunların yaşandığına dikkat çekerek, “Yıllar önce yapılan düzenlemede itiraz süresini geçiren vatandaşların  çocukları büyüyüp aile genişleyince mülkünün peşine düşmüş. Doğal olarak da geçmişte yapılanın yanlış olduğunu iddia ediyorlar. Yetkililerin, sorunun çözümüne yönelik girişimde bulunması şart ” şeklinde uyarıda bulundu.

 

KEÇİKALESİ’NDE TAPU MAĞDURİYETİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesine bağlı Keçikalesi beldesinin adeta kronikleşen sorunu haline gelen, tapu sorununu, bizzat mağduriyet yaşayan belde halkından dinlemek için, Keçikalesi’ne gitti. 

28 YIL SONRA

Vatandaşlar, yaşadıkları sorunu CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e anlatarak, destek istedi. 1993 yılında yapılan tapu kadastro çalışmaları kapsamında, belde sınırları içindeki bağ, bahçe, tarla, arsa, ev, ahır gibi gayrimenkullerin, dönemin şartlarında gelişigüzel bir şekilde yapıldığını, aradan yıllar geçtikten sonra öğrendiklerini ifade eden belde halkı, “O tarihte yapılan tapu kayıtları, büyük ölçüde hatalı olmuş. Birinin arsası, komşusunun üzerine, diğerinin evi, tarlası bağ, bahçesi başka bir akrabasının üzerine yazılmış. Bu kayıtlarla ilgili de 10 yıl itiraz süresi verilmiş. Ancak tapu kayıtlarındaki hataları bizim belde halkımız, kayıtlar yapıldıktan, 15-20 yıl sonra öğrendiği için itiraz da edememiş” dediler. 

TAPULAR KASABA HALKINI GERDİ

O dönemde yapılan tapu kaydı yapılan kişilerin bazılarının vefat etmesi üzerine, onların verasetçileri ile gayrimenkullerin gerçek sahipleri arasında zaman zaman gerginliklerin yaşandığına da dikkat çeken belde halkı, “Biz bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz, çözüme kavuşturulmaz ise gerginlikler daha da artacak ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilecek” ifadelerini kullandılar. 

ULUKIŞLA’DA DA BENZER SORUNLAR YAŞANIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Keçikalesi beldesinde kendini gösteren tapu gerginliğinin, Altuhisar, Ulukışla ve Çiftlik ilçelerinin  bazı köylerinde de yaşandığı yönünde bilgi aldığını da ifade etti.

YETKİLİLERE ÇAĞRI 

1993 yılında yapılan tapu kadastro çalışmalarının gayrimenkul sahiplerinin takibinden kaçan, muhtarlar ve köy içinden belirlenen bilirkişiler aracılığıyla, Tapu ve Kadastro görevlileri tarafından yapıldığı ve gelişigüzel bir şekilde kayıtların çıkarıldığının köylüler tarafından aktarıldığını ifade eden  Ömer Fethi Gürer, “10 yıllık itiraz süreci geçtiği halde, kendi gayrimenkulünün başkası adına tapulandırıldığının farkına varmayan vatandaş, aradan yıllar geçtikten sonra ortaya çıkan bu sorunu, şimdi yasal süresi geçtiği için çözemiyor. Gayrimenkulün gerçek sahipleri ile hatalı bir şekilde üzerine yazılan kişiler ile onların verasetçileri arasında gerginlik oluşuyor. Bu nedenle daha kötü sonuçların ortaya çıkmaması için başta Tapu Kadastro Müdürlüğü olmak üzere, ilgili diğer kurumlar ve ilgili bakanlığın mutlaka devreye girerek. Kronikleşen bu soruna çözüm bulması gerekiyor” dedi.

GÜRER, SORUNU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIYACAK 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sorunun takipçisi de olacağını ifade ederek, konuyu soru önergesi ile TBMM gündemine de taşıyıp, çözümü noktasında çalışmalara başlayacağını da sözlerine ekledi.