Zenginler Hükümetleri Eleştirdi: Bizden Vergi Alın

Grubun İsviçre'nin Davos kentinde Dünya Ekonomik Forumu için toplanan siyasi liderlere yaptığı çağrıda, süper-zenginlerin dünya ekonomisinde salgın sonrası toparlanma sürecine katkıya zorlanmadığını göstererek, "Biz zenginleri derhal vergilendirin.""Milyonerler olarak mevcut vergi sisteminin adil olmadığını biliyoruz. Son iki yılda dünyada son derece acılı bir süreçten geçilirken bizim servetimiz salgın esnasında arttı.

Dürüst olmak gerekirse çok azımız vergiler yoluyla adil bir katkıda bulunduğunu söyleyebilir." Mektupta zenginlerden servet vergisi alınmasının dünyadaki aşırı eşitsizliğin azaltılmasına, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerin finansmanına yardımcı olacağını gösterdi.

HÜKÜMETLERE ELEŞTİRİ

Süper-zenginlerin kriz döneminde servetlerini katladıklarını gösteren veriler üzerine 130 ülke, büyük şirketlerin vergiden kaçmalarını önlemek için asgari yüzde 15'lik küresel vergi getirilmesinde anlaşmıştı. Yapılan Açıklamada, milyonerlerin, söz konusu vergi planlarının ötesinde daha çok katkıda bulunmaları gerektiği söylendi. Avrupa ve Güney Amerika'daki bazı ülkeler dışında zenginlerin emlak, hisse senedi, sanat eserleri gibi varlıkları için vergi ödemeleri gerekmiyor. Vergi, mülkün satılması durumunda talep ediliyor. Açık mektupta Davos'ta toplanan siyasileri eleştiren milyonerler, "Sorunun yanıtını bu özel forum içinde bulamayacaksınız. Siz sorunun parçasısınız" eleştirisinde bulunuldu.

İKİ YIL BOYUNCA SANİYEDE 15 BİN DOLAR KAZANDILAR

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın bu hafta yayımladığı rapora göre iki yıllık salgın sürecinde dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti ikiye katlandı. Zirvedeki 10 ismin serveti saniyede 15 bin dolar artarak iki yıllık süreçte 1,5 trilyon dolara yükseldi. Oxfam, zenginlerden servet vergisi alınması durumunda yılda en az 2,5 trilyon dolarlık vergi geliri yaratılacağını hesaplıyor. "Vatansever Milyonerler" ile aralarında Oxfam'ın da olduğu sivil toplum kuruluşlarının hesaplamalarına göre 5 milyon doların üstünde servet sahiplerine yüzde 2, milyarderlere yüzde 5'ten başlayan servet vergileri kesilmesi şartıyla yılda 2,52 trilyon dolarlık vergi geliri yaratılması mümkün.

 

Kuruluşlar, bu miktarla dünya çapında 2,3 milyar insanın yoksulluktan kurtarılabileceğini ve düşük gelirli ülkelerde yaşayan insanların sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarının karşılanabileceğini belirtiyor."Vatansever Milyonerler" grubu üyeleri arasında Disney'in varisi Abigail Disney, Alman kimya devi BASF'ın varisi Marlene Engelhorn, Amerika Birleşik Devletleri) girişimci Nich Hanauer gibi isimler bulunuyor. Dünyanın en zengin isimleri olan ve kamuoyunda sıklıkla yer alan Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Tesla'nın kurucusu Elon Musk, Microsoft kurucusu Bill Gates, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg gibi isimler grupta yer almıyor.