Adana’daki Tarımsal Sulama Sorunları Meclis Gündeminde

SİYASET 04.12.2024 - 16:21, Güncelleme: 04.12.2024 - 16:21 1569 kez okundu.
 

Adana’daki Tarımsal Sulama Sorunları Meclis Gündeminde

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Adanalı çiftçilerin genel talebi olan ve Adana tarımının önünü açacak olan Çukurova Kapalı Basınçlı Sulama Projesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Adana’da tarımsal sulama sistemlerinin modernleştirilmesi gerektiğine değinen Kısacık, Genel Kurul’a hitabında sözlerine, “Adanalı çiftçilerimizin talebidir”, diye başladı.

Suyumuzu ve Toprağımızı Kaybediyoruz! Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan Kısacık, Adana’da aşırı sıcaklar ve yaşanan kuraklık karşısında tarımsal sulamada artan su ihtiyacına dikkat çekti. Tarımsal sulamada su ihtiyacının artmasına rağmen mevcut su kaynaklarının verimli kullanılmadığının da altını çizen Kısacık, “Adana’da tatlı su kaynaklarımızın %75'ini kullanan tarım sektöründe su, açık kanal ve kanaletlerle dağıtılırken aşırı sıcaklardan kaynaklı buharlaşma sebebiyle suyun yaklaşık % 50'sini daha tarlaya ulaşmadan kaybediyoruz. Tarlalarda ise salma sulama yöntemiyle gelen suyun sadece yarısının az bir kısmından faydalanıyor, gerisini yine kanallar ve kanaletler yoluyla denize yolluyoruz. Yani barajlarımızdan çıkan suyun, vahşi sulama dediğimiz, salma sulama yöntemiyle sadece % 25'inden faydalanılabiliyor. Bu sulama yönteminin bir dezavantajı olarak da toprağın en verimli kısmını erozyonla yok ediyoruz”, sözleriyle uygulanan sulama yöntemlerinin kaynak kullanımı bakımından verimsizliğiyle birlikte su ve toprak kaybına neden olduğunu belirtti. Kapalı Basınçlı Sulama Sistemlerine Geçilmelidir! Konuşmasında Adana’da kullanılan sulama sistemlerinin, su kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı bakımından yeterli olmadığını ve sulama sistemlerinin modern tarım metotlarına uygun hale getirilmesinin önemine yer veren Kısacık, “Modern tarım yapılan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yatırımları başlayan kapalı basınçlı sistem sulama projelerine öncelik vermeliyiz. Açık kanal ve kanaletlerle yapılan eski ve demode sistem sulama projeleri yerine istimlak ve toprak kaybı gerektirmeyen kapalı basınçlı sisteme geçilerek topraklarımızı ve suyumuzu korumalıyız. Bu sözlerim aynı zamanda, Adanalı çiftçilerimizin talebidir”, ifadeleriyle Adana’da, kapalı basınçlı sulama sistemlerinin, vahşi sulamanın yerini almasında önemli yer tutacak olan Çukurova Kapalı Basınçlı Sulama Projesi’nin hızlı bir şekilde tamamlanarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.           
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Adanalı çiftçilerin genel talebi olan ve Adana tarımının önünü açacak olan Çukurova Kapalı Basınçlı Sulama Projesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Adana’da tarımsal sulama sistemlerinin modernleştirilmesi gerektiğine değinen Kısacık, Genel Kurul’a hitabında sözlerine, “Adanalı çiftçilerimizin talebidir”, diye başladı.

Suyumuzu ve Toprağımızı Kaybediyoruz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan Kısacık, Adana’da aşırı sıcaklar ve yaşanan kuraklık karşısında tarımsal sulamada artan su ihtiyacına dikkat çekti. Tarımsal sulamada su ihtiyacının artmasına rağmen mevcut su kaynaklarının verimli kullanılmadığının da altını çizen Kısacık, “Adana’da tatlı su kaynaklarımızın %75'ini kullanan tarım sektöründe su, açık kanal ve kanaletlerle dağıtılırken aşırı sıcaklardan kaynaklı buharlaşma sebebiyle suyun yaklaşık % 50'sini daha tarlaya ulaşmadan kaybediyoruz. Tarlalarda ise salma sulama yöntemiyle gelen suyun sadece yarısının az bir kısmından faydalanıyor, gerisini yine kanallar ve kanaletler yoluyla denize yolluyoruz. Yani barajlarımızdan çıkan suyun, vahşi sulama dediğimiz, salma sulama yöntemiyle sadece % 25'inden faydalanılabiliyor. Bu sulama yönteminin bir dezavantajı olarak da toprağın en verimli kısmını erozyonla yok ediyoruz”, sözleriyle uygulanan sulama yöntemlerinin kaynak kullanımı bakımından verimsizliğiyle birlikte su ve toprak kaybına neden olduğunu belirtti.

Kapalı Basınçlı Sulama Sistemlerine Geçilmelidir!

Konuşmasında Adana’da kullanılan sulama sistemlerinin, su kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı bakımından yeterli olmadığını ve sulama sistemlerinin modern tarım metotlarına uygun hale getirilmesinin önemine yer veren Kısacık, “Modern tarım yapılan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yatırımları başlayan kapalı basınçlı sistem sulama projelerine öncelik vermeliyiz. Açık kanal ve kanaletlerle yapılan eski ve demode sistem sulama projeleri yerine istimlak ve toprak kaybı gerektirmeyen kapalı basınçlı sisteme geçilerek topraklarımızı ve suyumuzu korumalıyız. Bu sözlerim aynı zamanda, Adanalı çiftçilerimizin talebidir”, ifadeleriyle Adana’da, kapalı basınçlı sulama sistemlerinin, vahşi sulamanın yerini almasında önemli yer tutacak olan Çukurova Kapalı Basınçlı Sulama Projesi’nin hızlı bir şekilde tamamlanarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.       

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.