Arabuluculukta Rekor Anlaşma

GÜNDEM 11.09.2023 - 23:04, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1717+ kez okundu.
 

Arabuluculukta Rekor Anlaşma

  Adalet Bakanı Tunç’tan Arabuluculuk Sempozyumunda Konuşma Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 2 Nolu Barosu’nun düzenlediği "Arabuluculukta Güncel Alanlar Sempozyumu"nun kapanışında konuştu. Tunç, devletin üç temel sütunundan birinin yargı olduğunu, yargının eksikliği durumunda hukuk devletinden söz edilemeyeceğini belirtti. Tunç, yargı reformu strateji belgeleriyle, insan hakları eylem planlarıyla savunmayı güçlendirmeye yönelik çok sayıda düzenleme gerçekleştirdiklerini ifade etti. Tunç, bu kapsamda yapılanlardan birinin de Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı olduğunu vurguladı. Tunç, bu sınavın 2024’ten itibaren uygulanmaya başlayacağını ve hukukta kaliteyi yakalamak için kanun koyucunun amacının bu olduğunu söyledi. Tunç, genç avukatlar için de 7. Yargı Paketi kapsamında yenilikler ve düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Tunç, Mecliste yasal düzenlemelerle hayata geçen çok sayıda uygulama bulunduğunu, bunlardan birinin e-Duruşma olduğunu ifade etti. Tunç, gelecek dönemde teknolojinin bütün imkanlarını yargının ve avukatların hizmetine sunmak istediklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Daha Demokratik Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin parlamenter sistemden daha güçlü olduğunu ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam anlamıyla uygulandığı bir sistem olduğunu anlattı. Tunç, bu sistemin cumhuriyet rejimini daha da güçlendiren, demokrasiye daha da uygun bir hükümet sistemi olduğunu söyledi. Tunç, yargı reformu alanında Anayasa Mahkemesinin yapısı, Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısının daha demokratik hale getirilmesi anlamında önemli düzenlemeler yaptıklarını bildirdi. Tunç, hak arama yollarının genişletilmesiyle ilgili düzenlemelere de değindi. Arabulucuya Giden Dosyaların Yüzde 65’i Anlaşmayla Sonuçlanıyor Tunç, arabuluculuğun Türkiye’de 2013’ten bu yana uygulanmaya başladığını hatırlattı. Tunç, arabuluculuğun hem tarafların hem de yargının iş yükünü azalttığını, uzlaşma oranlarının da oldukça yüksek olduğunu söyledi. Tunç, 2013’ten bu yana 4 milyon 667 bin 454 dosyanın arabulucuya gittiğini, bunların 3 milyon 37 bin 865’inin anlaşmayla sonuçlandığını bildirdi. Tunç, bu rakamların arabulucuya giden dosyaların yüzde 65’inin anlaşmayla sonuçlandığını gösterdiğini belirtti. Tunç, arabuluculukta güncel alanlar sempozyumunun düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Adalet Bakanı Tunç’tan Arabuluculuk Sempozyumunda Konuşma

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 2 Nolu Barosu’nun düzenlediği "Arabuluculukta Güncel Alanlar Sempozyumu"nun kapanışında konuştu. Tunç, devletin üç temel sütunundan birinin yargı olduğunu, yargının eksikliği durumunda hukuk devletinden söz edilemeyeceğini belirtti.

Tunç, yargı reformu strateji belgeleriyle, insan hakları eylem planlarıyla savunmayı güçlendirmeye yönelik çok sayıda düzenleme gerçekleştirdiklerini ifade etti. Tunç, bu kapsamda yapılanlardan birinin de Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı olduğunu vurguladı. Tunç, bu sınavın 2024’ten itibaren uygulanmaya başlayacağını ve hukukta kaliteyi yakalamak için kanun koyucunun amacının bu olduğunu söyledi.

Tunç, genç avukatlar için de 7. Yargı Paketi kapsamında yenilikler ve düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Tunç, Mecliste yasal düzenlemelerle hayata geçen çok sayıda uygulama bulunduğunu, bunlardan birinin e-Duruşma olduğunu ifade etti. Tunç, gelecek dönemde teknolojinin bütün imkanlarını yargının ve avukatların hizmetine sunmak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Daha Demokratik

Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin parlamenter sistemden daha güçlü olduğunu ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam anlamıyla uygulandığı bir sistem olduğunu anlattı. Tunç, bu sistemin cumhuriyet rejimini daha da güçlendiren, demokrasiye daha da uygun bir hükümet sistemi olduğunu söyledi.

Tunç, yargı reformu alanında Anayasa Mahkemesinin yapısı, Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısının daha demokratik hale getirilmesi anlamında önemli düzenlemeler yaptıklarını bildirdi. Tunç, hak arama yollarının genişletilmesiyle ilgili düzenlemelere de değindi.

Arabulucuya Giden Dosyaların Yüzde 65’i Anlaşmayla Sonuçlanıyor

Tunç, arabuluculuğun Türkiye’de 2013’ten bu yana uygulanmaya başladığını hatırlattı. Tunç, arabuluculuğun hem tarafların hem de yargının iş yükünü azalttığını, uzlaşma oranlarının da oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Tunç, 2013’ten bu yana 4 milyon 667 bin 454 dosyanın arabulucuya gittiğini, bunların 3 milyon 37 bin 865’inin anlaşmayla sonuçlandığını bildirdi. Tunç, bu rakamların arabulucuya giden dosyaların yüzde 65’inin anlaşmayla sonuçlandığını gösterdiğini belirtti.

Tunç, arabuluculukta güncel alanlar sempozyumunun düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.