Avrupa Birliği COST-COPYTREE Projesi Nedir?

TEKNOLOJİ 30.09.2023 - 16:40, Güncelleme: 30.09.2023 - 16:40 1487+ kez okundu.
 

Avrupa Birliği COST-COPYTREE Projesi Nedir?

Avrupa Birliği’nin Odunsu ve Çalı Grubu Bitkilerin Kitlesel Çoğaltılması Projesi, Çukurova’da Eğitimle Devam Ediyor

Avrupa Birliği’nin Odunsu ve Çalı Grubu Bitkilerin Kitlesel Çoğaltılması Projesi, Çukurova’da Eğitimle Devam Ediyor Avrupa Birliği COST-COPYTREE Projesi Nedir? Avrupa Birliği’nin desteklediği COST-COPYTREE projesi, odunsu ve çalı grubu bitkilerin kitlesel çoğaltılması için yenilikçi yöntemler geliştirmeyi amaçlayan bir araştırma ağıdır. Proje, 2019-2023 yılları arasında 30’dan fazla ülkeden 100’den fazla araştırmacıyı bir araya getirmektedir. Projenin başlıca hedefleri şunlardır: Odunsu ve çalı grubu bitkilerin kitlesel çoğaltılması için en uygun yöntemleri belirlemek Bitki materyalinin kalitesini ve miktarını artırmak Bitki çeşitliliğini korumak ve tehdit altındaki türleri kurtarmak Bitki biyoteknolojisi alanında bilgi ve beceri paylaşımını sağlamak Genç araştırmacılara eğitim ve işbirliği fırsatları sunmak Çukurova Üniversitesi’nde Gerçekleştirilen Eğitim Proje kapsamında, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Yeşim YALÇIN MENDİ koordinatörlüğünde, ‘Kitlesel Üretim için Geçici Daldırma Biyoreaktörleri, Fırsatları ve Tuzakları’ başlıklı bir eğitim düzenlenmiştir. Eğitimin teorik kısmı Çukurova Teknokent’te, laboratuvar aşaması ise YK&Teknopark’ın biyoteknoloji laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Eğitime, Türkiye’den Prof.Dr.Yıldız Aka Kaçar ve Doç.Dr.Aylin Özüdoğru ile birlikte Belçika’dan Prof.Dr.Stefaan Werbrouck, İtalya’dan Prof.Dr.Maurizio Lambardi ve Andrea Vitale, İspanya’dan Dr.Nieves Vidal olmak üzere 6 eğitmen katılmıştır. Ayrıca, farklı ülkelerden gelen yabancı ve Türk katılımcılar da eğitimden yararlanmıştır. Eğitimde, geçici daldırma biyoreaktörlerinin odunsu ve çalı grubu bitkilerin kitlesel çoğaltılmasında kullanılmasının avantajları ve dezavantajları anlatılmıştır. Geçici daldırma biyoreaktörleri, bitki dokularının sıvı besin ortamında periyodik olarak daldırılıp çıkartıldığı kapalı sistemlerdir. Bu sistemler, bitki materyalinin hızlı ve homojen bir şekilde büyümesini sağlar. Ancak, bu sistemlerin kurulumu, bakımı ve optimizasyonu da bazı zorluklar içerir. Eğitimin sonunda, katılımcılara sertifika verilmiştir. Eğitim, hem proje hem de Çukurova Üniversitesi için başarılı bir etkinlik olarak değerlendirilmiştir.
Avrupa Birliği’nin Odunsu ve Çalı Grubu Bitkilerin Kitlesel Çoğaltılması Projesi, Çukurova’da Eğitimle Devam Ediyor

Avrupa Birliği’nin Odunsu ve Çalı Grubu Bitkilerin Kitlesel Çoğaltılması Projesi, Çukurova’da Eğitimle Devam Ediyor

Avrupa Birliği COST-COPYTREE Projesi Nedir?

Avrupa Birliği’nin desteklediği COST-COPYTREE projesi, odunsu ve çalı grubu bitkilerin kitlesel çoğaltılması için yenilikçi yöntemler geliştirmeyi amaçlayan bir araştırma ağıdır. Proje, 2019-2023 yılları arasında 30’dan fazla ülkeden 100’den fazla araştırmacıyı bir araya getirmektedir. Projenin başlıca hedefleri şunlardır:

  • Odunsu ve çalı grubu bitkilerin kitlesel çoğaltılması için en uygun yöntemleri belirlemek
  • Bitki materyalinin kalitesini ve miktarını artırmak
  • Bitki çeşitliliğini korumak ve tehdit altındaki türleri kurtarmak
  • Bitki biyoteknolojisi alanında bilgi ve beceri paylaşımını sağlamak
  • Genç araştırmacılara eğitim ve işbirliği fırsatları sunmak

Çukurova Üniversitesi’nde Gerçekleştirilen Eğitim

Proje kapsamında, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Yeşim YALÇIN MENDİ koordinatörlüğünde, ‘Kitlesel Üretim için Geçici Daldırma Biyoreaktörleri, Fırsatları ve Tuzakları’ başlıklı bir eğitim düzenlenmiştir. Eğitimin teorik kısmı Çukurova Teknokent’te, laboratuvar aşaması ise YK&Teknopark’ın biyoteknoloji laboratuvarında gerçekleştirilmiştir.

Eğitime, Türkiye’den Prof.Dr.Yıldız Aka Kaçar ve Doç.Dr.Aylin Özüdoğru ile birlikte Belçika’dan Prof.Dr.Stefaan Werbrouck, İtalya’dan Prof.Dr.Maurizio Lambardi ve Andrea Vitale, İspanya’dan Dr.Nieves Vidal olmak üzere 6 eğitmen katılmıştır. Ayrıca, farklı ülkelerden gelen yabancı ve Türk katılımcılar da eğitimden yararlanmıştır.

Eğitimde, geçici daldırma biyoreaktörlerinin odunsu ve çalı grubu bitkilerin kitlesel çoğaltılmasında kullanılmasının avantajları ve dezavantajları anlatılmıştır. Geçici daldırma biyoreaktörleri, bitki dokularının sıvı besin ortamında periyodik olarak daldırılıp çıkartıldığı kapalı sistemlerdir. Bu sistemler, bitki materyalinin hızlı ve homojen bir şekilde büyümesini sağlar. Ancak, bu sistemlerin kurulumu, bakımı ve optimizasyonu da bazı zorluklar içerir.

Eğitimin sonunda, katılımcılara sertifika verilmiştir. Eğitim, hem proje hem de Çukurova Üniversitesi için başarılı bir etkinlik olarak değerlendirilmiştir.

Adana HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.