Barut:''Ayçiçeğinde Gümrük Vergisini Düşürüp Yine İthalata Yöneldiler"

SİYASET 20.09.2024 - 16:56, Güncelleme: 20.09.2024 - 16:56 534 kez okundu.
 

Barut:''Ayçiçeğinde Gümrük Vergisini Düşürüp Yine İthalata Yöneldiler"

Ayhan Barut, ayçiçeğinde hasat sürerken AKP iktidarının gümrük vergisi düşürülerek ithalat kararına sert sözlerle tepki gösterip yanlıştan derhal dönülmesini istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasatın sürdüğü ayçiçeğinde AKP iktidarının gümrük vergisini düşürerek 2025 yılı için ithalat kararı almasına sert sözlerle tepki gösterdi. İktidarı yanlıştan dönmeye çağıran Barut, "Yine bildik bir oyuna giriştiler, bu kez de ayçiçeğinde hasat sürerken ithalat sevdasıyla yerli üretim ve üreticilerimize darbe vurdular. Kararla gümrük vergisi yüzde 27'den yüzde 8'e düşürülerek 1 milyon tonluk yağlık ayçiçeği veya gümrük vergisi yüzde 36'dan yüzde 20'ye indirilerek 400 bin ton ayçiçeği yağı ithal edilecek. İthalat sevdanız batsın, bu yanlıştan dönülsün" dedi. YİNE GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLDÜ Cumhurbaşkanlığı kararı ile ayçiçeği için gümrük vergisi düşürülerek ithalatın önü açıldı. Seneye 1 milyon ton yağlık ayçiçeği veya bunun karşılığı 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatı için kontenjan yayınlandı. Karara göre, 1 Ocak 2025 ile 30 Nisan 2025 tarihleri arasında gümrük vergisi yüzde 27'den yüzde 8'e düşürülerek 1 milyon tonluk yağlık ayçiçeği veya gümrük vergisi yüzde 36'dan yüzde 20'ye indirilerek 400 bin ton ayçiçeği yağı ithal edilecek. "İTHALATA DEĞİL ÜRETİME DESTEK VERİN" Türkiye'de yıllık yaklaşık 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretimi yapıldığını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Bu kapsamda yaklaşık 2 milyon ton ayçiçeği üretimimiz var. Ülkemizin yıllık ayçiçeği ihtiyacı ise yaklaşık 4 milyon ton civarında seyrediyor. Her sene ürettiğimiz kadar ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Şimdi ülkemizin bazı bölgelerinde ayçiçeği hasadı tamamlandı. Eylül sonuna dek hasat yapılan yerler var. Hasat vakti yine bildik bir oyuna giriştiler, bu kez de ayçiçeğinde hasat sürerken ithalat sevdasıyla yerli üretim ve üreticilerimize darbe vurdular. Kararla gümrük vergisi yüzde 27'den yüzde 8'e düşürülerek 1 milyon tonluk yağlık ayçiçeği veya gümrük vergisi yüzde 36'dan yüzde 20'ye indirilerek 400 bin ton ayçiçeği yağı ithal edilecek. İhtiyacımızı karşılayabilecek bir üretim potansiyelimiz varken AKP iktidarı nedeniyle doğru adımlar atılmıyor. AKP yanlış politikalarla çiftçiyi mağdur ediyor, ürettirmiyor, ithalat sevdasıyla yüz milyonlarca dolar paramızı dışarıya aktarıyor. Ayçiçeği üretiminde bir kez sulamayla bile verim iki kat artabiliyor. İthalat sevdası olması, ranta aşık olmasalar, üretimi ve üreticiyi düşünseler, bu yanlışı yapmazlar. İthalata vereceğimiz bu parayı tarıma ve çiftçiye ayırsalar, sulama imkanları genişletseler, üretim maliyetlerini düşürseler, ürün para etse ve çiftçimiz desteklense ayçiçeğinde ithalata bağımlılığımız ortadan kalkar. İthalat sevdanız batsın, ithalatla ilgili bu yanlıştan dönülsün."
Ayhan Barut, ayçiçeğinde hasat sürerken AKP iktidarının gümrük vergisi düşürülerek ithalat kararına sert sözlerle tepki gösterip yanlıştan derhal dönülmesini istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasatın sürdüğü ayçiçeğinde AKP iktidarının gümrük vergisini düşürerek 2025 yılı için ithalat kararı almasına sert sözlerle tepki gösterdi. İktidarı yanlıştan dönmeye çağıran Barut, "Yine bildik bir oyuna giriştiler, bu kez de ayçiçeğinde hasat sürerken ithalat sevdasıyla yerli üretim ve üreticilerimize darbe vurdular. Kararla gümrük vergisi yüzde 27'den yüzde 8'e düşürülerek 1 milyon tonluk yağlık ayçiçeği veya gümrük vergisi yüzde 36'dan yüzde 20'ye indirilerek 400 bin ton ayçiçeği yağı ithal edilecek. İthalat sevdanız batsın, bu yanlıştan dönülsün" dedi.

YİNE GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

Cumhurbaşkanlığı kararı ile ayçiçeği için gümrük vergisi düşürülerek ithalatın önü açıldı. Seneye 1 milyon ton yağlık ayçiçeği veya bunun karşılığı 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatı için kontenjan yayınlandı. Karara göre, 1 Ocak 2025 ile 30 Nisan 2025 tarihleri arasında gümrük vergisi yüzde 27'den yüzde 8'e düşürülerek 1 milyon tonluk yağlık ayçiçeği veya gümrük vergisi yüzde 36'dan yüzde 20'ye indirilerek 400 bin ton ayçiçeği yağı ithal edilecek.

"İTHALATA DEĞİL ÜRETİME DESTEK VERİN"

Türkiye'de yıllık yaklaşık 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretimi yapıldığını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda yaklaşık 2 milyon ton ayçiçeği üretimimiz var. Ülkemizin yıllık ayçiçeği ihtiyacı ise yaklaşık 4 milyon ton civarında seyrediyor. Her sene ürettiğimiz kadar ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Şimdi ülkemizin bazı bölgelerinde ayçiçeği hasadı tamamlandı. Eylül sonuna dek hasat yapılan yerler var. Hasat vakti yine bildik bir oyuna giriştiler, bu kez de ayçiçeğinde hasat sürerken ithalat sevdasıyla yerli üretim ve üreticilerimize darbe vurdular. Kararla gümrük vergisi yüzde 27'den yüzde 8'e düşürülerek 1 milyon tonluk yağlık ayçiçeği veya gümrük vergisi yüzde 36'dan yüzde 20'ye indirilerek 400 bin ton ayçiçeği yağı ithal edilecek. İhtiyacımızı karşılayabilecek bir üretim potansiyelimiz varken AKP iktidarı nedeniyle doğru adımlar atılmıyor. AKP yanlış politikalarla çiftçiyi mağdur ediyor, ürettirmiyor, ithalat sevdasıyla yüz milyonlarca dolar paramızı dışarıya aktarıyor. Ayçiçeği üretiminde bir kez sulamayla bile verim iki kat artabiliyor. İthalat sevdası olması, ranta aşık olmasalar, üretimi ve üreticiyi düşünseler, bu yanlışı yapmazlar. İthalata vereceğimiz bu parayı tarıma ve çiftçiye ayırsalar, sulama imkanları genişletseler, üretim maliyetlerini düşürseler, ürün para etse ve çiftçimiz desteklense ayçiçeğinde ithalata bağımlılığımız ortadan kalkar. İthalat sevdanız batsın, ithalatla ilgili bu yanlıştan dönülsün."
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.