''Buğday Alım Fiyatı 15 Bin TL/Ton Olarak Revize Edilsin''

SİYASET 11.06.2024 - 16:10, Güncelleme: 11.06.2024 - 16:10 1441+ kez okundu.
 

''Buğday Alım Fiyatı 15 Bin TL/Ton Olarak Revize Edilsin''

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklanan düşük hububat fiyatları nedeniyle zor günler geçiren buğday üreticileri sesini iktidar duymalıdır.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, maliyetinin altında açıklanan hububat alım fiyatları nedeniyle mağdur olan çiftçilerin sesini iktidar duymasını istedi. Çiftçilerin açıklanan alım fiyatlarına tepki gösterdiğini, bu durumun ilerleyen süreçte buğday üreticilerini üretimden uzaklaştıracağını ve buğday ithalatını hızlandıracağını belirtti. ÜRETİCİ ZOR DURUMDA CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hububat üreticisi çok zor durumda. Sürekli çağrımızı yeniliyoruz: Buğdayda taban alım ücreti en az tonu 15 bin lira olmalı. Aksi takdirde Türkiye daha çok ithalat yapacak. Yabancı çiftçiye destek vereceğimize, kendi çiftçimizi destekleyelim.” dedi. ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞÜYOR, BORÇLARI ARTIYOR Çiftçi Kayı Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 300 binlere kadar düştüğünü belirten Gürer, “Çiftçilerimizin hemen hemen hepsi borçlu ve tarlaları ipotekli. Şu anda çiftçilerin 700 milyar liraya aşkın bankalara ve şahıslara borcu var. Bu işin sürdürülebilirliği, ciddi anlamda destekleri çiftçiye vermekten geçer. Bir yılda çiftçi 3 milyar litre mazot tüketiyor. Bunun için çiftçiye verilen destek 16 milyar TL, oysa ÖTV ve KDV olarak çiftçiden alınan 45 milyar TL. Tarımda ÖTV ve KDV mutlaka kaldırılmalı. Alım fiyatı çiftçinin maliyetinin üzerinde bir fiyat olmalı. Çiftçinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldıracak politikalara dönülmeli. Planlı ve öngörülebilir tarım, Türkiye tarımı için şiddetle ihtiyaçtır.” şeklinde konuştu. Gürer, gittiği her yerde çiftçilerin haklı tepkileriyle karşılaştığını belirterek, “AKP iktidarları döneminde ilk kez bu kadar sert biçimde üreticiler tepki göstermektedir. Hububat için açıklanan TMO fiyatına gösterilen tepki, alım fiyatının maliyetlerin altında kalmasından kaynaklanmaktadır. Çukurova’da hasat sona erdi, İç Anadolu’da ise yeni başladı. TMO alımda ne yapacak? İzleyip takip edeceğiz. Geçen yıl yaşanan olumsuzlukların bu kez olup olmayacağını ve gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını süreçte göreceğiz.” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklanan düşük hububat fiyatları nedeniyle zor günler geçiren buğday üreticileri sesini iktidar duymalıdır.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, maliyetinin altında açıklanan hububat alım fiyatları nedeniyle mağdur olan çiftçilerin sesini iktidar duymasını istedi.

Çiftçilerin açıklanan alım fiyatlarına tepki gösterdiğini, bu durumun ilerleyen süreçte buğday üreticilerini üretimden uzaklaştıracağını ve buğday ithalatını hızlandıracağını belirtti.

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hububat üreticisi çok zor durumda. Sürekli çağrımızı yeniliyoruz: Buğdayda taban alım ücreti en az tonu 15 bin lira olmalı. Aksi takdirde Türkiye daha çok ithalat yapacak. Yabancı çiftçiye destek vereceğimize, kendi çiftçimizi destekleyelim.” dedi.

ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞÜYOR, BORÇLARI ARTIYOR

Çiftçi Kayı Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 300 binlere kadar düştüğünü belirten Gürer, “Çiftçilerimizin hemen hemen hepsi borçlu ve tarlaları ipotekli. Şu anda çiftçilerin 700 milyar liraya aşkın bankalara ve şahıslara borcu var. Bu işin sürdürülebilirliği, ciddi anlamda destekleri çiftçiye vermekten geçer. Bir yılda çiftçi 3 milyar litre mazot tüketiyor. Bunun için çiftçiye verilen destek 16 milyar TL, oysa ÖTV ve KDV olarak çiftçiden alınan 45 milyar TL. Tarımda ÖTV ve KDV mutlaka kaldırılmalı. Alım fiyatı çiftçinin maliyetinin üzerinde bir fiyat olmalı. Çiftçinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldıracak politikalara dönülmeli. Planlı ve öngörülebilir tarım, Türkiye tarımı için şiddetle ihtiyaçtır.” şeklinde konuştu.

Gürer, gittiği her yerde çiftçilerin haklı tepkileriyle karşılaştığını belirterek, “AKP iktidarları döneminde ilk kez bu kadar sert biçimde üreticiler tepki göstermektedir. Hububat için açıklanan TMO fiyatına gösterilen tepki, alım fiyatının maliyetlerin altında kalmasından kaynaklanmaktadır. Çukurova’da hasat sona erdi, İç Anadolu’da ise yeni başladı. TMO alımda ne yapacak? İzleyip takip edeceğiz. Geçen yıl yaşanan olumsuzlukların bu kez olup olmayacağını ve gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını süreçte göreceğiz.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.