Çin, yatırım ve iş birliği temaslarını hızlandırıyor

DÜNYA 14.07.2024 - 05:08, Güncelleme: 14.07.2024 - 05:08 919+ kez okundu.
 

Çin, yatırım ve iş birliği temaslarını hızlandırıyor

Çin’in otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamasının ardından gözler bu ülkeye çevrildi ve Çinli yetkililerin diğer temasları da merak edildi.

Türk Çin Kültür Derneği olarak, Çinli yetkililerin yatırım ve iş birliği konularındaki temaslarından  medyaya yansıyan haberleri mercek altına aldık. Ajans Press’in 2024 Mayıs-Temmuz aylarını içeren yazılı basın kupürlerini taradık. Çin’in ülkemizde enerji, otomotiv, lojistik, gıda ile turizm alanındaki yapmayı planladığı yatırım ve iş birliği planlarını çıkardık. Bu planları sizin için başlıklar halinde şöyle derledik: ENERJİDE CİDDİ YATIRIM PLANLARI VAR Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Trakya’da 4 nükleer reaktör inşa etmek için Çinlilerle görüşüyor. Bu konuda yol haritasının hazırlandığı ve nükleer enerji projesine yönelik hükümetler arası anlaşmanın kısa sürede imzalanacağı belirtiliyor. Çin Ulusal Enerji İdaresi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla “Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzaladı. Dünyanın en büyük batarya üreticisi Çinli CATL ile IBT Solar, Türkiye ve bölgede sürdürülebilir enerji sektörü açısından önemli bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma uyarınca yüksek kaliteli ve uzun ömürlü pil ürünleri, hızlı şarj teknolojisi, enerji depolama, Ar-Ge çalışmaları gibi konularda çalışma yapılacak. Anhui Guoxuan Şirketi Gontion, Yüksek Teknoloji Şirketi ile 30 milyon dolarlık yatırıma ilişkin mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma enerji depolama sistemleri ve pil üretimi projelerini kapsıyor. ICBC ise, TOGG ve Çinli akü üreticisinin ortak girişimi dan Siro Şirketi'ne 56,2 milyon dolarlık kredi sağladı. Dünyanın ilk 7 batarya enerji depolama sistemleri üreticisi arasında yer alan Çinli Hithium, Kontek Enerji'nin yüzde 100 iştirak firması Maxxen Energy'yi hayata geçirip, Aydın Ortaklar Sanayi Bölgesinde 10 bin metrekarelik alanda 25 milyon dolarlık batarya depolama anlaşması imzaladı. Çin'in önemli gruplarından Energy China ve POWERCHINA yetkilileri, Türkiye'de büyük ölçek yenilenebilir, yeşil hidrojen ve madencilik alanlarında yatırım imkanlar arıyor.
Çin’in otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamasının ardından gözler bu ülkeye çevrildi ve Çinli yetkililerin diğer temasları da merak edildi.

Türk Çin Kültür Derneği olarak, Çinli yetkililerin yatırım ve iş birliği konularındaki temaslarından  medyaya yansıyan haberleri mercek altına aldık. Ajans Press’in 2024 Mayıs-Temmuz aylarını içeren yazılı basın kupürlerini taradık. Çin’in ülkemizde enerji, otomotiv, lojistik, gıda ile turizm alanındaki yapmayı planladığı yatırım ve iş birliği planlarını çıkardık. Bu planları sizin için başlıklar halinde şöyle derledik:

ENERJİDE CİDDİ YATIRIM PLANLARI VAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Trakya’da 4 nükleer reaktör inşa etmek için Çinlilerle görüşüyor. Bu konuda yol haritasının hazırlandığı ve nükleer enerji projesine yönelik hükümetler arası anlaşmanın kısa sürede imzalanacağı belirtiliyor. Çin Ulusal Enerji İdaresi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla “Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzaladı.

Dünyanın en büyük batarya üreticisi Çinli CATL ile IBT Solar, Türkiye ve bölgede sürdürülebilir enerji sektörü açısından önemli bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma uyarınca yüksek kaliteli ve uzun ömürlü pil ürünleri, hızlı şarj teknolojisi, enerji depolama, Ar-Ge çalışmaları gibi konularda çalışma yapılacak.

Anhui Guoxuan Şirketi Gontion, Yüksek Teknoloji Şirketi ile 30 milyon dolarlık yatırıma ilişkin mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma enerji depolama sistemleri ve pil üretimi projelerini kapsıyor. ICBC ise, TOGG ve Çinli akü üreticisinin ortak girişimi dan Siro Şirketi'ne 56,2 milyon dolarlık kredi sağladı.

Dünyanın ilk 7 batarya enerji depolama sistemleri üreticisi arasında yer alan Çinli Hithium, Kontek Enerji'nin yüzde 100 iştirak firması Maxxen Energy'yi hayata geçirip, Aydın Ortaklar Sanayi Bölgesinde 10 bin metrekarelik alanda 25 milyon dolarlık batarya depolama anlaşması imzaladı. Çin'in önemli gruplarından Energy China ve POWERCHINA yetkilileri, Türkiye'de büyük ölçek yenilenebilir, yeşil hidrojen ve madencilik alanlarında yatırım imkanlar arıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.