Duyusal hassasiyetler uyku kalitesini etkiliyor

YAŞAM 12.07.2024 - 08:32, Güncelleme: 12.07.2024 - 08:32 804+ kez okundu.
 

Duyusal hassasiyetler uyku kalitesini etkiliyor

Otizmli bireylerde duyusal hassasiyetler uyku kalitesini etkiliyor

    Otizmli bireylerde farklı nedenlerle ortaya çıkabilen uyku sorunları, sadece kişinin değil ailesinin günlük yaşamını da doğrudan etkiliyor. Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, otizm ve uyku arasındaki ilişkiyi, uyku sorunlarının nedenlerini ve otizmli bireyler için kaliteli uykuya ulaşmanın yollarını anlatıyor.   Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal etkileşimde, iletişimde ve davranışlarda zorluklarla karakterize edilen gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Otizmli bireylerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birinin de uyku problemleri olduğuna dikkat çeken Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, otizmli bireylerde uyku sorunlarının nedenlerini şöyle sıralıyor:    Melatonin Üretimindeki Bozukluklar: Melatonin, vücudun biyolojik saatini düzenleyen bir hormondur. Otizmli bireylerde melatonin üretimi ve salınımında düzensizlikler görülebilir, bu da uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Duyusal Hassasiyetler: Otizmli bireyler, çevresel ve vücuttan gelen duyusal uyaranlara karşı aşırı duyarlı olabilirler. Bu hassasiyetler, sesler, ışıklar, koku veya dokular gibi faktörlerin uykuya geçişi zorlaştırmasına neden olabilir. Rutin Değişiklikleri: Otizmli bireyler, günlük rutinlerinde değişikliklere karşı hassas olabilirler. Uyku rutininin değişmesi, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Anksiyete ve Stres: Otizmli bireylerde yaygın olarak görülen anksiyete ve stres, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırabilir. Sağlık Sorunları: Gastrointestinal sorunlar, epilepsi veya diğer sağlık sorunları da uyku kalitesini etkileyebilir.
Otizmli bireylerde duyusal hassasiyetler uyku kalitesini etkiliyor

 

 

Otizmli bireylerde farklı nedenlerle ortaya çıkabilen uyku sorunları, sadece kişinin değil ailesinin günlük yaşamını da doğrudan etkiliyor. Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, otizm ve uyku arasındaki ilişkiyi, uyku sorunlarının nedenlerini ve otizmli bireyler için kaliteli uykuya ulaşmanın yollarını anlatıyor.

 

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal etkileşimde, iletişimde ve davranışlarda zorluklarla karakterize edilen gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Otizmli bireylerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birinin de uyku problemleri olduğuna dikkat çeken Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, otizmli bireylerde uyku sorunlarının nedenlerini şöyle sıralıyor: 

 

  1. Melatonin Üretimindeki Bozukluklar: Melatonin, vücudun biyolojik saatini düzenleyen bir hormondur. Otizmli bireylerde melatonin üretimi ve salınımında düzensizlikler görülebilir, bu da uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
  2. Duyusal Hassasiyetler: Otizmli bireyler, çevresel ve vücuttan gelen duyusal uyaranlara karşı aşırı duyarlı olabilirler. Bu hassasiyetler, sesler, ışıklar, koku veya dokular gibi faktörlerin uykuya geçişi zorlaştırmasına neden olabilir.
  3. Rutin Değişiklikleri: Otizmli bireyler, günlük rutinlerinde değişikliklere karşı hassas olabilirler. Uyku rutininin değişmesi, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
  4. Anksiyete ve Stres: Otizmli bireylerde yaygın olarak görülen anksiyete ve stres, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırabilir.
  5. Sağlık Sorunları: Gastrointestinal sorunlar, epilepsi veya diğer sağlık sorunları da uyku kalitesini etkileyebilir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.