Enerji politikalarında çoğunluğun çıkarlarına odaklanılmalı

BİLİM 25.06.2024 - 06:22, Güncelleme: 25.06.2024 - 06:22 830+ kez okundu.
 

Enerji politikalarında çoğunluğun çıkarlarına odaklanılmalı

Rosneft CEO'su küresel ihtiyaçları karşılamak için dengeli bir enerji geçişini destekliyor

  Küresel iklim krizinde gelişmiş ülkelerin sorumluluğu artarken, Afrika kıtasının tamamı, dünyadaki emisyonların yüzde 4’ünden azını üreterek payını gittikçe düşürüyor. Çözüm olarak görülen elektrikli araçların da tek başına yeterli olmadığı gözleniyor.  Küresel enerji karışımının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan petrole olan talebin ise 2045 yılına kadar yüzde 20 artarak, günde 116 milyon varile ulaşması bekleniyor. Gelişmiş ülkelerin iklim krizine olan katkısı ve Afrika'nın emisyon üretimindeki düşük payı, küresel ısınma mücadelesindeki adaletsizlikleri bir kez daha ortaya koyuyor. Elektrikli araçların mucizevi çözüm olmadığı gerçeği ise giderek daha fazla dikkat çekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) uyarısına göre, karbon nötrlüğüne ulaşma hedefi için bakır, nikel, kobalt ve lityum üretiminde devasa artışlar gerekebilir. Bununla birlikte, petrol talebinin 2045'e kadar hızla artması bekleniyor. Bu da iklim krizinin daha da derinleşebileceğine işaret ediyor. Bu gelişmeler, küresel iklim politikalarının aciliyetini ve adil bir dönüşümün önemini bir kez daha vurguluyor. “Enerji politikalarında çoğunluğun çıkarlarına odaklanılmalı” Rosneft'in CEO'su Igor Sechin, 27. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu Enerji Paneli’nde enerji dönüşümüne dikkat çeken bir konuşma yaptı. Sechin, “Alternatif enerji kaynakları, son yıllarda yapılan büyük yatırımlara rağmen, fosil yakıtların enerji piyasasından çekilmesini sağlayamamış ve küresel pazarda önemli bir pay elde edememiştir. Aynı zamanda, enerji piyasasında Batılı ülkelerin politikalarından kaynaklanan bir dengesizlik de söz konusu” dedi.  Igor Sechin şu ifadelere yer verdi: “Çoğunluğun çıkarlarına odaklanmak gerekiyor. Enerji geçişi dengeli olmalı ve çoğunluğun, yani gelişmekte olan ülkelerin enerji tüketiminin önümüzdeki yıllarda artmasını sağlayacak çıkarlarına hitap etmeye odaklanılmalıdır.”
Rosneft CEO'su küresel ihtiyaçları karşılamak için dengeli bir enerji geçişini destekliyor

 

Küresel iklim krizinde gelişmiş ülkelerin sorumluluğu artarken, Afrika kıtasının tamamı, dünyadaki emisyonların yüzde 4’ünden azını üreterek payını gittikçe düşürüyor. Çözüm olarak görülen elektrikli araçların da tek başına yeterli olmadığı gözleniyor.  Küresel enerji karışımının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan petrole olan talebin ise 2045 yılına kadar yüzde 20 artarak, günde 116 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Gelişmiş ülkelerin iklim krizine olan katkısı ve Afrika'nın emisyon üretimindeki düşük payı, küresel ısınma mücadelesindeki adaletsizlikleri bir kez daha ortaya koyuyor. Elektrikli araçların mucizevi çözüm olmadığı gerçeği ise giderek daha fazla dikkat çekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) uyarısına göre, karbon nötrlüğüne ulaşma hedefi için bakır, nikel, kobalt ve lityum üretiminde devasa artışlar gerekebilir. Bununla birlikte, petrol talebinin 2045'e kadar hızla artması bekleniyor. Bu da iklim krizinin daha da derinleşebileceğine işaret ediyor. Bu gelişmeler, küresel iklim politikalarının aciliyetini ve adil bir dönüşümün önemini bir kez daha vurguluyor.

“Enerji politikalarında çoğunluğun çıkarlarına odaklanılmalı”

Rosneft'in CEO'su Igor Sechin, 27. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu Enerji Paneli’nde enerji dönüşümüne dikkat çeken bir konuşma yaptı. Sechin, “Alternatif enerji kaynakları, son yıllarda yapılan büyük yatırımlara rağmen, fosil yakıtların enerji piyasasından çekilmesini sağlayamamış ve küresel pazarda önemli bir pay elde edememiştir. Aynı zamanda, enerji piyasasında Batılı ülkelerin politikalarından kaynaklanan bir dengesizlik de söz konusu” dedi. 

Igor Sechin şu ifadelere yer verdi: “Çoğunluğun çıkarlarına odaklanmak gerekiyor. Enerji geçişi dengeli olmalı ve çoğunluğun, yani gelişmekte olan ülkelerin enerji tüketiminin önümüzdeki yıllarda artmasını sağlayacak çıkarlarına hitap etmeye odaklanılmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.