festival408’de VR performans gösterimi

TEKNOLOJİ 12.05.2023 - 07:02, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2392+ kez okundu.
 

festival408’de VR performans gösterimi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları alanı öğrencileri tarafından bu yıl 12.si düzenlenen festival408’de, Yusuf Onur Aydın’ın yönettiği ve BİLGİ öğrenci ve mezunlarının sahne aldığı “Cypresence” isimli VR performansın gösterimi yapıldı. Yönetmen Aydın, performans sanatının dijitalleştiğine dikkat çekerek “Dijitalleşme günümüz seyircisini daha çok yakalayabiliyor” dedi

  İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından bu yıl “Nakarat” temasıyla düzenlenen “festival408” kapsamında “Oturup yıldızlardan bakalım dünyadaki neslimize” nakaratıyla oyuncu, yazar, yönetmen Yusuf Onur Aydın’ın tiyatroyu dijital bir deneyim olarak sunan ve sanal gerçeklik gözlükleri ile deneyimlenen Cypresence VR performans gösterimi santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştirildi. BİLGİ Sahne Sanatları Alanı öğrenci ve mezunları Aslı Akalın, Bilge Yüceer, Nezaket Özlem Dede, Süda Köse ve Tutku Koç’un sahne aldığı Cypresence VR Performans gösteriminin ardından yönetmen Aydın’ın katılımıyla düzenlenen söyleşide, dijitalleşmenin tiyatro izleyicisi üzerindeki etkileri ve tiyatroda seyircinin konumu tartışıldı.   ‘Seyirci sahnede bulunma deneyimi elde ediyor’ Aydın, “Dijitalleşme günümüz seyircisini daha çok yakalayabiliyor. Geleneksel tiyatro ile karşılaştırırsak geleneksel tiyatroya uzak duran yeni nesle dijitalleşme sayesinde ulaşılabilir. Cypresence projesinde dijital teknoloji ile seyirciyi hikâye ve akıştan önce merkeze aldım. Seyirci sahnede bulunuyor ve etrafında bir performans gerçekleşiyor, seyirci dijital teknolojiyi araç olarak kullanarak performansı takip ediyor. Sahnede bulunma deneyimini elde ediyor ve etrafına baktığı zaman ışığı olan, seyircisi olan bir tiyatro sahnesinin tam da merkezinde bulunuyor. Bu, ona aktif olarak bir rol ve sahnede bulunma mevcudiyeti katıyor. Bir de aslında gerçekleşen bir olgunun parçası olma hissiyatını yaşıyor. Bu da seyircinin aktifleşmesi bağlamında değerli bir olgu” dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları alanı öğrencileri tarafından bu yıl 12.si düzenlenen festival408’de, Yusuf Onur Aydın’ın yönettiği ve BİLGİ öğrenci ve mezunlarının sahne aldığı “Cypresence” isimli VR performansın gösterimi yapıldı. Yönetmen Aydın, performans sanatının dijitalleştiğine dikkat çekerek “Dijitalleşme günümüz seyircisini daha çok yakalayabiliyor” dedi

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından bu yıl “Nakarat” temasıyla düzenlenen “festival408” kapsamında “Oturup yıldızlardan bakalım dünyadaki neslimize” nakaratıyla oyuncu, yazar, yönetmen Yusuf Onur Aydın’ın tiyatroyu dijital bir deneyim olarak sunan ve sanal gerçeklik gözlükleri ile deneyimlenen Cypresence VR performans gösterimi santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştirildi. BİLGİ Sahne Sanatları Alanı öğrenci ve mezunları Aslı Akalın, Bilge Yüceer, Nezaket Özlem Dede, Süda Köse ve Tutku Koç’un sahne aldığı Cypresence VR Performans gösteriminin ardından yönetmen Aydın’ın katılımıyla düzenlenen söyleşide, dijitalleşmenin tiyatro izleyicisi üzerindeki etkileri ve tiyatroda seyircinin konumu tartışıldı.

 

‘Seyirci sahnede bulunma deneyimi elde ediyor’

Aydın, “Dijitalleşme günümüz seyircisini daha çok yakalayabiliyor. Geleneksel tiyatro ile karşılaştırırsak geleneksel tiyatroya uzak duran yeni nesle dijitalleşme sayesinde ulaşılabilir. Cypresence projesinde dijital teknoloji ile seyirciyi hikâye ve akıştan önce merkeze aldım. Seyirci sahnede bulunuyor ve etrafında bir performans gerçekleşiyor, seyirci dijital teknolojiyi araç olarak kullanarak performansı takip ediyor. Sahnede bulunma deneyimini elde ediyor ve etrafına baktığı zaman ışığı olan, seyircisi olan bir tiyatro sahnesinin tam da merkezinde bulunuyor. Bu, ona aktif olarak bir rol ve sahnede bulunma mevcudiyeti katıyor. Bir de aslında gerçekleşen bir olgunun parçası olma hissiyatını yaşıyor. Bu da seyircinin aktifleşmesi bağlamında değerli bir olgu” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.