"LİMON AĞAÇLARINI KESİYORLAR"
"LİMON AĞAÇLARINI KESİYORLAR"
Limon satılamadığı için bahçede kaldı
Limon satılamadığı için bahçede kaldı
style="color:rgb(34, 34, 34); font-size:small">Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova'da kilogram fiyatı 1.5 liraya kadar düştüğü için satılmayan ve dalında kalan limon üreticilerinin feryadını dinleyip çiftçilere destek istedi. Geçen sene 7 liraya satılan limonun fiyatının bu yıl katlanarak artan maliyetlere rağmen 1.5-2 liraya kadar düştüğünü aktaran Barut, "Çiftçimiz 5 kilo limon satsa 1 bardak çay içecek para alamıyor" dedi.
/>
/>
style="color:rgb(34, 34, 34); font-size:small">"LİMON AĞAÇTA KALDI"
/>
/>
style="color:rgb(34, 34, 34); font-size:small">Adana'nın Yüreğir İlçesi'ne bağlı Havutlu Beldesi'nde ürünü para etmediği ve satılmadığı için dalında kalan limon üreticileriyle bir araya gelen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, kendisine iletilen sorunları dinledi, yaşanan problemlere çözüm bulunmasını istedi. Gübreden mazota kadar tüm maliyetlerin katlanarak arttığına ancak limon fiyatlarının düştüğüne değinen Barut, ağaçlarını kesen çiftçilere yardımcı olunmasını, ihracat için yeni pazarlar bulunmasını, üretici ve ihracatçının desteklenmesini talep etti.
/>
/>
style="color:rgb(34, 34, 34); font-size:small">"DALINDA 1.5 LİRAYA SATILMIYOR"
/>
/>
style="color:rgb(34, 34, 34); font-size:small">Limon üreticileri olarak emeklerinin karşlığını istediğini belirten çiftçi Tayfur Algül, "Geçen sene 7 liraya satılan limon bahçede şimdi 1.5 lira. Dalında 1.5 lira olan limon nasıl markette 20-25 lira oluyor? Çiftçi kazanamayıp eksiye düşerken tüccar nasıl yüzde 500 kar ediyor? Neyin maliyeti düştü de limon fiyatları düşüyor? Bu durum zoruma gidiyor. Bu limonun maliyeti ortadayken tüccar limona 1.5 lira veriyor. Limon üreticisi destek bekliyor" diye konuştu. Limon üreticisi Cemil Dayan ise, "Eskiden narenciye ürünleri para ederdi, artık durum kötü. Hasat var ama ürünü soran yok. Maliyetler pahalı, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere yeteri kadar ihracat yapılmıyor. 100 dönüm limon bahçesi bekliyor. Zaten bu limon 20 gün sonra dalında kalırsa bozulur. Çiftçi daha fazla zarar etmemek için malını satmak istiyor. En azından gübre ve mazot masrafını kurtarmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.
/>
/>
style="color:rgb(34, 34, 34); font-size:small">"LİMON AĞAÇLARINI KESİYORLAR"
/>
/>
style="color:rgb(34, 34, 34); font-size:small">Limonun satılamadığı için bahçede dalında kaldığını belirten Ayhan Barut, şunları kaydetti:
/>
style="color:rgb(34, 34, 34); font-size:small">"Maliyet 5 lira ama limon bahçede 2 liraya satılmıyor. Bahçede 2 lira olan limon, markette 20 liraya satılıyor. Bu aradaki farkı kim yiyor, bu fark niye üreticinin cebine girmiyor. Limon geçen sene 7 liraydı, bu sene en az 8-10 liraya satılmalıydı. Ancak şu anda 1.5-2 liraya gidiyor. Buna da alıcı bulunmuyor. Narenciye üreticisi kara kara düşüyor. Limon ihracatı için başka pazarlar aranmalı. Örneğin Çin pazarına gidebilir. Aksi takdirde yılda 5 milyon tonun üzerinde üretilen narenciyede ve yılda 1.5-2 milyon ton üretilen limonda sorunlar devam eder. Üretici bu limonu alınteriyle üretiyor ama 1.5-2 liraya satılmıyor. Yazık ve günah. Bir bardak limonatanın 25 liraya satıldığı yerde, bir bardak çayın 10 liraya satıldığı yerde, 5 kilo limonla bir bardak çay içilemiyor. Artık iktidarın düşünmesi lazım. Acilen narenciye üreticisini destekleyin. İhracata giden ürünlerde ton başına en az 3 bin lira destek verin. Şu anda limon üreticileri ağaçlarını kesiyor. Bu ağaçlar milli servettir. Yazıktır, bu milli servet kesilmesin. Limon üreticilerinin sesini duyun."
Adana HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.