Koltuk Altı Terlemesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Koltuk Altı Terlemesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş, koltuk altı bölgesinde aşırı terleme sorunu, nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için paylaştı.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş, koltuk altı bölgesinde aşırı terleme sorunu, nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için paylaştı.
Koltuk Altı Terlemesi Nedir?
Aşırı terleme şikâyetlerinin en yaygın görüldüğü noktalardan biri koltuk altı bölgesidir. Koltuk altında yer alan ter bezleri son derece aktiftir. Hiperhidroz hastalığı yani aşırı terleme sorunu, tedavi edilmezse kişinin sosyal ilişkilerini ve gündelik yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bazen yoğun stres, tiroid bezlerinin anormal aktivitesi veya insülin ilaçlarının kullanımı aşırı terleme sorununa neden olabilir. Menopoz dönemini yaşayan kadınlarda da aşırı terleme şikâyetleri gözlenir. Koltuk altı bölgesinde aşırı terleme sorunu yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olumsuzluklara da yol açar. Özellikle yaz aylarında yaşanan aşırı terleme problemi, hayatı zorlaştırmaktadır.
Koltuk Altı Terlemesi Neden Olur?
Uzm. Dr. Fatma Menteş, koltuk altı terlemesi hakkında şunları belirtiyor: "Vücudumuzun terlemesi, vücut ısısının kontrol altında tutulabilmesi için gereken doğal ve gerekli bir durumdur. Hastalandığımızda, yoğun fiziksel efor sarf ettiğimizde vücudumuz terleyerek ısısını dengelemeye çalışır. Ancak, terlememizi gerektirmeyen durumlarda bile aşırı miktarda terliyorsak bu durum tıpta hiperhidroz olarak adlandırılan bir rahatsızlığa işaret eder."
Hiperhidrozun nedenleri genellikle stres veya hormon dengesizlikleri ile ilgilidir. Ayrıca, aşırı terleme sorununa yol açabilecek diğer durumlar şunlardır:
- Tiroid hastalıkları
- Hormonal bozukluklar
- Kanser
- Alkollü içeceklerin tüketimi
- Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların kullanımı
- Menopoz süreci
- Yoğun endişe ve stres
- İnsülin ilaçlarının kullanımı
- Yüksek ateş
- Obezite hastalığı
- Akciğer rahatsızlıkları
- C ve D vitaminlerinin yetersizliği
- Uyuşturucu madde kullanımı
- Yoğun kafein tüketimi
- Baharatlı yiyeceklerin yoğun şekilde tüketilmesi
Koltuk Altında Aşırı Terleme Sorununun Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Uzm. Dr. Fatma Menteş, aşırı terleme şikayetlerinde başvurulan tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi: "Aşırı terleme şikayetlerinde başvurulan çok sayıda tedavi yöntemi mevcuttur. Tedavi konusunda önemli olan, aşırı terleme sorununun altında yatan nedenlerin doğru analiz edilmesidir. Sorunun şiddeti ve hastanın tercihleri de tedavi yöntemi üzerinde belirleyici olmaktadır."
Cerrahi Tedavi: Kesin ve kalıcı bir çözüm arayan hastalar cerrahi müdahaleye yönelirler. Cerrahi tedavide sinirler kesilir ve ter bezleri alınır. Bu kesin bir çözümdür, ancak zorlayıcıdır ve birçok komplikasyon riski barındırır. Operasyon sonrasında iyileşme süreci uzun ve zorlayıcı geçer.
Botoks Enjeksiyonu: En pratik ve başarılı tedavi yöntemlerinden biridir. Dr. Menteş, botoks enjeksiyonunun 6-7 ay boyunca hastanın terleme şikayetini ortadan kaldırdığını belirtiyor: "Herhangi bir cerrahi girişim gerektirmeyen botoks tedavisi, uygulaması kolay, iyileşme süreci gerektirmeyen ve konforlu bir tedavi yöntemidir. 15-20 dakika içerisinde tamamlanabilen bu tedavi, etkisini hemen gösterir ve komplikasyon riski yaratmaz. Bu özellikleri sayesinde dünyada en çok tercih edilen aşırı terleme tedavisi botoks enjeksiyonudur."
Koltuk Altı Terleme Tedavisi Zararlı Mı?
Dr. Menteş, botoksla aşırı terleme tedavisinin tıbbi olarak herhangi bir zararı olmadığını ve bilinen bir yan etkisi bulunmadığını belirtiyor: "Vücudun ısısını dengelemek için işlettiği terleme mekanizması, vücudun koltuk altı haricindeki bölgelerinde devam eder. Botoks enjeksiyonu, koltuk altı bölgesindeki cilt dokusuna zarar vermez. Botoks tedavisi FDA tarafından onaylanmış, güvenli ve konforlu bir tedavidir."
Koltuk Altı Terleme Tedavisi Kalıcı Mıdır? Etkisi Ne Kadar Sürer?
Cerrahi tedavide ter bezleri alındığı için sonuçlar kesin ve kalıcıdır. Ancak zorlu bir süreç olduğu için pek çok hasta cerrahi tedavi yerine botoksla aşırı terleme tedavisini tercih eder. Dr. Menteş, botoks tedavisinin etkilerinin 6-8 ay arasında kalıcılığını koruduğunu belirtiyor: "Bu süre boyunca ter bezlerinin aktivitesi botoks toksini tarafından bloke edilir. Etkisi geçtikten sonra tedavi kolaylıkla tekrarlanabilir. 6 ayda bir, üç defa yinelenen tedavinin kalıcılık süresi uzar. Çoğu vakada üçüncü seansın sonrasında yılda bir kez tekrarlanan tedavi yeterli olmaktadır."
Koltuk Altı Terleme Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Dr. Menteş, botoks enjeksiyonu ile aşırı terleme tedavisinin hem doktor hem de hasta açısından pratik ve konforlu bir uygulama olduğunu belirtiyor: "Tedaviden önce enjeksiyon uygulanacak bölgeler belirlenir ve işaretlenir. Acısız bir tedavi deneyimi sunmak için anestezik etkili kremlerle bölge uyuşturulur. Sonrasında doktor, planlanan dozda, belirlenen noktalara enjeksiyonu gerçekleştirir. Botoks toksini sinirlerdeki iletimi bloke ederek terleme problemini ortadan kaldırır. Yaklaşık 20-30 dakika içinde tedavi tamamlanabilir."
Koltuk Altı Terleme Tedavisi Etkisini Ne Zaman Gösterir?
Dr. Menteş, botoks ile aşırı terleme tedavisinin etkisini ilk üç günün sonrasında göstermeye başladığını belirtiyor: "Kesin sonuçların gözlenebilmesi için iki hafta beklemek gerekir. Eğer tedavi üzerinden iki hafta geçmesine rağmen arzu ettiğiniz sonuçlar ortaya çıkmadıysa doktorunuzla iletişime geçmeniz önemlidir."
Adana Dermatoloji Muayenehanesinde Uzm. Dr. Fatma Menteş, koltuk altı bölgesinde aşırı terleme sorunu ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Terleme probleminiz varsa, detaylı bilgi ve uygun tedavi seçenekleri için bir uzmana başvurmanız önerilir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.