PATATES HASAT'I 20 EYLÜL’DE

GÜNDEM 08.07.2024 - 08:29, Güncelleme: 08.07.2024 - 08:29 1223+ kez okundu.
 

PATATES HASAT'I 20 EYLÜL’DE

Gürer: “Tarlada üretici, raftaki ürünü alırken ise tüketici mağdur”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de bölgedeki patates üreticileriyle görüştü, sorunlarını dinledi. Patatesin tarlada 5 lira iken pazar tezgahında 15-20 lira arasında satıldığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin patates üretim maliyeti 8- 10 lira arası iken patatesi tarlada tüccarın insafına bırakılıyor.” dedi.  Gürer ayrıca Niğde patates enstitüsünün yerli patates tohumu için çalışma yaptığını ancak halen ülkemizin ihtiyacına yetmediği için ithal tohum kullanıldığını 2024 yılında TÜİK verilerine göre  27 bin 551 ton patates tohumu ithalatı karşılığında 24 milyon 129 bin dolar  yurt dışına ödendiğini belirtti.    PATATESTE VERİM İYİ, FİYAT DALGALI   CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de genelde kışlık patates ekildiğini ancak bazı bölgelerinde erkenci patates hasadının başladığını belirterek, “Patates üreticisi yazlık patatesin fiyatlarından mutlu değil, kışlık patates için de fiyatların düşük oluşma kaygısı yaşanıyor. 1996 yılında 6,5 milyon ton patates yetişirken günümüzde 5,5 milyon tona kadar patates üretimi düştü. Nüfusumuz arttı ama patates üretimi azaldı. Ama bunun yanında çiftçi patatesten para kazanmadığı zaman ekimden uzaklaşıyor, o yılda fiyatlar artıyor. Bu yıl patates var, beklenen fiyat şu an yok.” diye konuştu. PATATES GEÇİM KAYNAĞI  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunu maliyet hesabı üzerinden anlatan patates üreticisi Sami Akkoç, “Durum çok kötü vekilim. Geçen yıl patatesin maliyeti kiloda 6 liraydı, 7-8 liraya satıldı. Bu yıl kilo da 10 liraya yükseldi. Şu anda patatesin durumu 4-5 liraya satılıyor. Patatesi 13-14 sefer suluyoruz, elektrik maliyetleri arttı, %38 elektriğe zam yapıldı. Mazotu geçen yıl 21 liraya, 22 liraya alırken bu sene 45 lira oldu. Şu an mazotu 44,5-45 liraya alıyoruz.” şeklinde konuştu. PATATES TOHUMU DA İTHAL GELİYOR CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılında 27 bin 551 ton patates tohumu ithalatı karşılığında 24 milyon 129 bin dolar ödendiğine değinip bölge ekilen tohum çeşitlerini sordu. Çiftçiler, Niğde’de Jelly, Madeleine ve Orchestra  benzeri 3-4 tohum çeşidini kullandıklarını belirttiler.  Gürer, “Yerli patates tohumumuz da yok. Niğde'de bu konuda çalışma yapan bir enstitümüz var. Onların patates tohumu üretme çalışmaları devam ediyor ama geniş ekilen patatesin tohumu halen ithal geliyor. Üretici de hangisinden verim vesonuç alırsa ona yöneliyor. “ dedi.
Gürer: “Tarlada üretici, raftaki ürünü alırken ise tüketici mağdur”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de bölgedeki patates üreticileriyle görüştü, sorunlarını dinledi.

Patatesin tarlada 5 lira iken pazar tezgahında 15-20 lira arasında satıldığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin patates üretim maliyeti 8- 10 lira arası iken patatesi tarlada tüccarın insafına bırakılıyor.” dedi. 

Gürer ayrıca Niğde patates enstitüsünün yerli patates tohumu için çalışma yaptığını ancak halen ülkemizin ihtiyacına yetmediği için ithal tohum kullanıldığını 2024 yılında TÜİK verilerine göre  27 bin 551 ton patates tohumu ithalatı karşılığında 24 milyon 129 bin dolar  yurt dışına ödendiğini belirtti. 

 

PATATESTE VERİM İYİ, FİYAT DALGALI  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de genelde kışlık patates ekildiğini ancak bazı bölgelerinde erkenci patates hasadının başladığını belirterek, “Patates üreticisi yazlık patatesin fiyatlarından mutlu değil, kışlık patates için de fiyatların düşük oluşma kaygısı yaşanıyor. 1996 yılında 6,5 milyon ton patates yetişirken günümüzde 5,5 milyon tona kadar patates üretimi düştü. Nüfusumuz arttı ama patates üretimi azaldı. Ama bunun yanında çiftçi patatesten para kazanmadığı zaman ekimden uzaklaşıyor, o yılda fiyatlar artıyor. Bu yıl patates var, beklenen fiyat şu an yok.” diye konuştu.

PATATES GEÇİM KAYNAĞI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunu maliyet hesabı üzerinden anlatan patates üreticisi Sami Akkoç, “Durum çok kötü vekilim. Geçen yıl patatesin maliyeti kiloda 6 liraydı, 7-8 liraya satıldı. Bu yıl kilo da 10 liraya yükseldi. Şu anda patatesin durumu 4-5 liraya satılıyor. Patatesi 13-14 sefer suluyoruz, elektrik maliyetleri arttı, %38 elektriğe zam yapıldı. Mazotu geçen yıl 21 liraya, 22 liraya alırken bu sene 45 lira oldu. Şu an mazotu 44,5-45 liraya alıyoruz.” şeklinde konuştu.

PATATES TOHUMU DA İTHAL GELİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılında 27 bin 551 ton patates tohumu ithalatı karşılığında 24 milyon 129 bin dolar ödendiğine değinip bölge ekilen tohum çeşitlerini sordu.

Çiftçiler, Niğde’de Jelly, Madeleine ve Orchestra  benzeri 3-4 tohum çeşidini kullandıklarını belirttiler. 

Gürer, “Yerli patates tohumumuz da yok. Niğde'de bu konuda çalışma yapan bir enstitümüz var. Onların patates tohumu üretme çalışmaları devam ediyor ama geniş ekilen patatesin tohumu halen ithal geliyor. Üretici de hangisinden verim vesonuç alırsa ona yöneliyor. “ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.