Müşterinin malı haramda kullanacağı kesin olarak biliniyorsa satış caiz olur mu?

GÜNDEM (AA) - Anadolu Ajansı | 15.07.2024 - 15:00, Güncelleme: 16.07.2024 - 05:33 633+ kez okundu.
 

Müşterinin malı haramda kullanacağı kesin olarak biliniyorsa satış caiz olur mu?

Fetva Kurulu "şarap imal eden birine üzüm satmak veya Müslümanlara zarar veren birine silah ve silah yapımında kullanılan malzemeleri satmak haramdır." diye belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Müşterinin malı haramda kullanacağı kesin olarak biliniyorsa satış caiz olur mu?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Satıcı malının ne için kullanıldığını araştırmakla mükellef değildir. Ancak müşterinin malı haramda kullanacağını kesin veya yüksek ihtimalle (zan) biliyorsa ilgili malını bu kimseye satması haramdır. Konuyla ilgili yüksek ihtimal mevcut değil ama tereddüt (şek) varsa mekruh, düşük ihtimal varsa satış helaldir. Mesela; şarap imal eden birine üzüm satmak veya Müslümanlara zarar veren birine silah ve silah yapımında kullanılan malzemeleri satmak haramdır. Aynı hüküm hibe için de geçerlidir. Bu tür muameleler fıkhî olarak geçerli olmakla birlikte elde edilen parada ciddi anlamda şüphe mevcuttur (Abdurrahman BâAlevî, Buğyetü'l-Müsterşidîn, II, 21)." (İLKHA)
Fetva Kurulu "şarap imal eden birine üzüm satmak veya Müslümanlara zarar veren birine silah ve silah yapımında kullanılan malzemeleri satmak haramdır." diye belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Müşterinin malı haramda kullanacağı kesin olarak biliniyorsa satış caiz olur mu?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Satıcı malının ne için kullanıldığını araştırmakla mükellef değildir. Ancak müşterinin malı haramda kullanacağını kesin veya yüksek ihtimalle (zan) biliyorsa ilgili malını bu kimseye satması haramdır. Konuyla ilgili yüksek ihtimal mevcut değil ama tereddüt (şek) varsa mekruh, düşük ihtimal varsa satış helaldir. Mesela; şarap imal eden birine üzüm satmak veya Müslümanlara zarar veren birine silah ve silah yapımında kullanılan malzemeleri satmak haramdır. Aynı hüküm hibe için de geçerlidir. Bu tür muameleler fıkhî olarak geçerli olmakla birlikte elde edilen parada ciddi anlamda şüphe mevcuttur (Abdurrahman BâAlevî, Buğyetü'l-Müsterşidîn, II, 21)." (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.