GÖZLÜKULE HÖYÜĞÜNDE KAZI 12 AY YAPILMALIDIR

KÜLTÜR 17.07.2024 - 07:03, Güncelleme: 17.07.2024 - 07:03 1221+ kez okundu.
 

GÖZLÜKULE HÖYÜĞÜNDE KAZI 12 AY YAPILMALIDIR

Tarsus STK’lardan Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrı

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılında bir karar alarak kazıların 12 ay yapılmasını başlattı. Tarsuslular, Gözlükule Höyüğündeki kazılarında 12 ay yapılmasını talep ediyor. Anadolu’nun en önemli höyüklerinden biri Tarsus Gözlükule Höyüğü’dür. Kentin 10 bin yıllık tarihine ışık tutan ve ilk bilimsel kazı 1930’lu yıllarda başladı. Daha sonra Gözlükule Höyüğü kazıları 2001 yılında başladı ve hala devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Danışman’ın başkanlığında 2000’de başlatılan Gözlükule Höyük kazısı 24 yıldır devam ediyor. Aynı üniversiteden Prof. Dr. Aslı Özyar’ın ekibiyle sürdürdüğü kazılar yılda bir kez ve toplamda 1 ay, 45 gün en fazla iki ay yapılıyor. Ancak kamuoyunun görüşünde göre, bugün gelinen noktada kazıda bir ilerleme yok. Arkeolojiden biraz anlayan bilir ki arkeolojik kazılar iğneyle kuyu kazar gibi yavaş ilerler. Ve 100 yıl süren kazılar olduğu da bilinmektedir. Yılda sadece 1-2 ay yapılan kazılarla sürenin bu kadar uzaması ya da kazının yavaş ilerlemesi sonucunu doğurmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılında bir karar alarak kazıların 12 ay yapılmasını başlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyla ilgili olarak basına ve kamuoyuna arkeolojik kazıları 12 aya yayacaklarını söyleyerek, “Binden fazla uzman ve 3 binden fazla işçiye ek istihdam olanağı bu proje ile yaratılmış olacak” demişti. Bakanlığın bu kararından sonra Türkiye genelinde 122 kazı alanını desteklemeye başladı. Mersin’de de bakanlıkça desteklenen ve 12 ay kazı yapılacak 3 ya da 4 tane arkeolojik kazı alanı bulunuyor. Ancak bölgemizde 12 ay yapılacak kazılar içerisinde Tarsus Gözlükule Höyüğü bulunmuyor. Tarsus’ta bazı sivil toplum kuruluşları, bakanlık kararının Tarsus’ta da uygulanması gerektiğini savunarak, “Tarsus’un şu an devam eden tek kazısı olan Gözlükule Höyüğünde de 12 ay yapılmalıdır.” diyorlar.
Tarsus STK’lardan Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrı

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılında bir karar alarak kazıların 12 ay yapılmasını başlattı. Tarsuslular, Gözlükule Höyüğündeki kazılarında 12 ay yapılmasını talep ediyor.

Anadolu’nun en önemli höyüklerinden biri Tarsus Gözlükule Höyüğü’dür. Kentin 10 bin yıllık tarihine ışık tutan ve ilk bilimsel kazı 1930’lu yıllarda başladı. Daha sonra Gözlükule Höyüğü kazıları 2001 yılında başladı ve hala devam ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Danışman’ın başkanlığında 2000’de başlatılan Gözlükule Höyük kazısı 24 yıldır devam ediyor.

Aynı üniversiteden Prof. Dr. Aslı Özyar’ın ekibiyle sürdürdüğü kazılar yılda bir kez ve toplamda 1 ay, 45 gün en fazla iki ay yapılıyor.

Ancak kamuoyunun görüşünde göre, bugün gelinen noktada kazıda bir ilerleme yok. Arkeolojiden biraz anlayan bilir ki arkeolojik kazılar iğneyle kuyu kazar gibi yavaş ilerler. Ve 100 yıl süren kazılar olduğu da bilinmektedir.

Yılda sadece 1-2 ay yapılan kazılarla sürenin bu kadar uzaması ya da kazının yavaş ilerlemesi sonucunu doğurmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılında bir karar alarak kazıların 12 ay yapılmasını başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyla ilgili olarak basına ve kamuoyuna arkeolojik kazıları 12 aya yayacaklarını söyleyerek, “Binden fazla uzman ve 3 binden fazla işçiye ek istihdam olanağı bu proje ile yaratılmış olacak” demişti.

Bakanlığın bu kararından sonra Türkiye genelinde 122 kazı alanını desteklemeye başladı. Mersin’de de bakanlıkça desteklenen ve 12 ay kazı yapılacak 3 ya da 4 tane arkeolojik kazı alanı bulunuyor. Ancak bölgemizde 12 ay yapılacak kazılar içerisinde Tarsus Gözlükule Höyüğü bulunmuyor.

Tarsus’ta bazı sivil toplum kuruluşları, bakanlık kararının Tarsus’ta da uygulanması gerektiğini savunarak, Tarsus’un şu an devam eden tek kazısı olan Gözlükule Höyüğünde de 12 ay yapılmalıdır.” diyorlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.