Ev işleri yapmak çocuğu hayata hazırlıyor!

YAŞAM 27.10.2024 - 08:31, Güncelleme: 27.10.2024 - 08:31 996 kez okundu.
 

Ev işleri yapmak çocuğu hayata hazırlıyor!

Çocukların ev işlerine katılımlarında cinsiyet ayrımı yapılmamalı!

  Herhangi bir el becerisi üzerine çalışan çocuğun odaklanma ve dikkat becerileri ile bu becerileri sürdürme kapasitelerinin zamanla artarak, geliştiğini dile getiren uzmanlar, çocuğun bir el işini tamamladığında hem bunu tamamlamış olmanın keyfini yaşadığını hem de öz yeterlilik duygularının pekiştiğini söylüyor.  Evdeki hemen hemen bütün günlük rutin işlere çocuğun dahil edilmesinin mümkün olduğunu kaydeden Çocuk Gelişimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Demir Asma, “Çocuk yatağını toplamak, yemek pişirmek, kahvaltı hazırlamak, alışveriş listesi oluşturmak, bitki yetiştirmek gibi görevleri bir yetişkin gözetiminde yerine getirebilir.” dedi. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Demir Asma, çocuklarda el becerileri gelişimi konusuna değindi. Okullarda ve evde yapılan el işleri çocuğun zihinsel gelişimine katkı sağlıyor Çocuklarda el becerilerinin gelişmesinin çocuğun fiziksel gelişiminin yanında daha birçok açıdan gelişiminin desteklenmesine keyifli bir seçenek sunduğu için çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Pınar Demir Asma, “Okullarda ve evde yapılan el işleri etkinlikleri çocuklara çeşitli açılardan destek sunar ve beceriler kazandırır. El ve gözün senkronize bir halde hareket etmesi, el-göz arasındaki koordinasyonu güçlendirmiş olur. Koordineli halde çalışan iki el, beynin farklı bölgelerini çalıştırır. Çeşitli ve yeni zihinsel bağlantılar oluşturur. Bu da çocuğun zihinsel gelişimine katkı sağlar.” dedi. El becerisi üzerine çalışan çocuğun odaklanma ve dikkat becerileri artıyor Herhangi bir el becerisi üzerine çalışan çocuğun odaklanma ve dikkat becerileri ile bu becerileri sürdürme kapasitelerinin zamanla artarak, geliştiğini de dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Pınar Demir Asma, şöyle devam etti: “Görev bilinci gelişir. Bugün tamamlayamadığı yarım kalan el işini yarın aynı şekilde devam ettirmesi, çocuğun görev bilincinin gelişimine katkı sunar. Çocuk bir el işini tamamladığında hem bunu tamamlamış olmanın keyfini yaşar hem de öz yeterlilik duyguları pekişir. Çocuğun el işi yaparken farklı renklerdeki, farklı şekillerdeki ve boyutlardaki materyalleri görmesi çocuğun matematik becerileri için de temel oluşturur. Çocuğun farklı kâğıt, materyal, renk ve şekiller kullanarak istediği yeni herhangi bir el işi ürününü hayal etmesi ve bunu gerçekleştirmesi yaratıcılık becerilerini destekler.”
Çocukların ev işlerine katılımlarında cinsiyet ayrımı yapılmamalı!

 

Herhangi bir el becerisi üzerine çalışan çocuğun odaklanma ve dikkat becerileri ile bu becerileri sürdürme kapasitelerinin zamanla artarak, geliştiğini dile getiren uzmanlar, çocuğun bir el işini tamamladığında hem bunu tamamlamış olmanın keyfini yaşadığını hem de öz yeterlilik duygularının pekiştiğini söylüyor.

 Evdeki hemen hemen bütün günlük rutin işlere çocuğun dahil edilmesinin mümkün olduğunu kaydeden Çocuk Gelişimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Demir Asma, “Çocuk yatağını toplamak, yemek pişirmek, kahvaltı hazırlamak, alışveriş listesi oluşturmak, bitki yetiştirmek gibi görevleri bir yetişkin gözetiminde yerine getirebilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Demir Asma, çocuklarda el becerileri gelişimi konusuna değindi.

Okullarda ve evde yapılan el işleri çocuğun zihinsel gelişimine katkı sağlıyor

Çocuklarda el becerilerinin gelişmesinin çocuğun fiziksel gelişiminin yanında daha birçok açıdan gelişiminin desteklenmesine keyifli bir seçenek sunduğu için çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Pınar Demir Asma, “Okullarda ve evde yapılan el işleri etkinlikleri çocuklara çeşitli açılardan destek sunar ve beceriler kazandırır. El ve gözün senkronize bir halde hareket etmesi, el-göz arasındaki koordinasyonu güçlendirmiş olur. Koordineli halde çalışan iki el, beynin farklı bölgelerini çalıştırır. Çeşitli ve yeni zihinsel bağlantılar oluşturur. Bu da çocuğun zihinsel gelişimine katkı sağlar.” dedi.

El becerisi üzerine çalışan çocuğun odaklanma ve dikkat becerileri artıyor

Herhangi bir el becerisi üzerine çalışan çocuğun odaklanma ve dikkat becerileri ile bu becerileri sürdürme kapasitelerinin zamanla artarak, geliştiğini de dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Pınar Demir Asma, şöyle devam etti:

“Görev bilinci gelişir. Bugün tamamlayamadığı yarım kalan el işini yarın aynı şekilde devam ettirmesi, çocuğun görev bilincinin gelişimine katkı sunar. Çocuk bir el işini tamamladığında hem bunu tamamlamış olmanın keyfini yaşar hem de öz yeterlilik duyguları pekişir. Çocuğun el işi yaparken farklı renklerdeki, farklı şekillerdeki ve boyutlardaki materyalleri görmesi çocuğun matematik becerileri için de temel oluşturur. Çocuğun farklı kâğıt, materyal, renk ve şekiller kullanarak istediği yeni herhangi bir el işi ürününü hayal etmesi ve bunu gerçekleştirmesi yaratıcılık becerilerini destekler.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.