Elektronik Sigara Ağız Sağlığını Sigara Kadar Tehdit Ediyor
Elektronik Sigara Ağız Sağlığını Sigara Kadar Tehdit Ediyor
Dr. Dt. Funda Özsarı elektronik sigaranın kalp ve akciğer sağlığı dışında özellikle, ağız sağlığına verdiği zararlara dikkat çekti.
Dr. Dt. Funda Özsarı elektronik sigaranın kalp ve akciğer sağlığı dışında özellikle, ağız sağlığına verdiği zararlara dikkat çekti.
Elektronik sigaranın en az sigara kadar ağız sağlığını tehdit ettiğini belirten Avrupa Kozmetik Diş Hekimliği Birliği (ESCD) Üyesi Dr. Dt. Funda Özsarı elektronik sigaranın kalp ve akciğer sağlığı dışında özellikle, ağız sağlığına verdiği zararlara dikkat çekti.
Avrupa Periodontoloji Federasyonu’nun (EFP), elektronik sigara kullanımının geleneksel tütün sigaraları kadar diş eti ve ağız sağlığına zararlı olabileceği konusunda ki uyarıları gündeme getiren Dr. Dt.Funda Özsarı, mevcut kanıtların elektronik sigara ile kötü diş eti ve ağız sağlığı arasında net bir bağlantı gösterdiğini söyledi.
Sigara kullanan bireylerin genel sağlık problemleri ve diş eti hastalıkları açısından daha bilinçli olsa da, elektronik sigara kullanıcılarının genellikle elektronik sigaraları daha az zararlı veya hatta güvenli olarak algıladıklarını vurguladı. Dr. Özsarı, “Elektronik sigaralara diş eti ve ağız sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri sigaradan daha az değildir” dedi.
Elektronik sigaranın sağlıksız etkilerinin arkasındaki sebeplerden birinin, buharlaşma yoluyla alınan nikotin olduğunu ifade eden Özsarı, “ Nikotin, diş etlerine giden kan akışını sınırlar. Elektronik sigara buharındaki diğer kimyasallar (örneğin formaldehit, propilen glikol ve benzen), ağızda daha ciddi hasarlara yol açabilir ve dişleri destekleyen dokuların (periodontium) ilerleyici şekilde tahrip olmasına neden olabilir.” Şeklinde konuştu.
Dünya genelinde elektronik sigara kullanan kişi sayısının hızla arttığının altını çizen Özsarı, bu artışın, özellikle gençler, genç yetişkinler ve daha önce hiç sigara içmemiş bireyler arasında daha yüksek olduğunu kaydetti. "Diş etlerinde ve dişleri destekleyen dokularda, genellikle geri dönüşü olmayan bir hasar, elektronik sigaranın olası bir yan etkisidir." yorumunu yapan Özsarı, "Bu hasar, dişlerin işlevini ve ağızda kalmasını sağlayan diş eti ve kemik dokularının kalıcı erimesini içerir. Bu sorunların tedavisi, hasarın boyutuna bağlı olarak genellikle zahmetli ve maliyetlidir." Dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.