Adana Kürkçüler Dijital Merkezi 1. yılını tamamladı
Adana Kürkçüler Dijital Merkezi 1. yılını tamamladı
Yarının Köyleri Adana Kürkçüler Dijital Merkezi 1. yılını tamamladı
Yarının Köyleri Adana Kürkçüler Dijital Merkezi 1. yılını tamamladı
Yarının Köyleri projesinin ilk durağı olan Adana-Kürkçüler Dijital Merkezi, ilk yılını başarıyla tamamladı. Merkezde verilen eğitimlerle yetişkin ve gençler teknoloji odağında yeni geçim kaynaklarına kapı açabilecek alanlarda becerilerini geliştirirken çocuklar da yeni teknolojiler üzerine eğitim gördü. Proje kapsamında çiftçiler akıllı tarım uygulamaları ile tanışırken, Kürkçüler ve çevre köylerde üretilen ürünler katma değerli hale getirilip markalaştırılarak yurt içi ve yurt dışında müşterilerle buluşmaya başladı.
Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ile hayata geçirilen Yarının Köyleri projesi kapsamında Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı Kürkçüler köyünde kurulan Dijital Merkez, ilk yılını tamamladı. Yarının Köyleri projesi ile teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın artırılması, üretimin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.
Kurulan dijital merkezlerde; başta çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireyler olmak üzere çevre köylerin katıldığı eğitimler veriliyor. Sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünü geliştirerek Anadolu’nun yöresel ürünlerini markalaştırmayı hedefleyen Yarının Köyleri projesi, aynı zamanda köyleri akıllı tarım uygulamaları ile tanıştırıyor.
Dijital Merkezlerle Fırsat Eşitliği
Projenin yerel ortağı olan Sarıçam Belediyesi’ne ait bina, Kürkçüler Dijital Merkezi olarak yeniden tasarlandı ve Aralık 2023’te hizmete girdi. Merkezin iki eğitim salonu, son teknoloji donanımın yer aldığı teknoloji atölyesi, açık ve kapalı alandan oluşan ortak çalışma noktaları, çocuk oyun alanları ve dijital tarım demonstrasyon alanı bulunuyor. Ayrıca merkezde donanımlı bilgisayarlar, 3D yazıcı, fotoğraf çekim alanı da mevcut.
Kürkçüler Dijital Merkezi, yıl boyunca eğitim ve atölyelerin yanı sıra çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı ve bölge genelinden ziyaret edenlere çeşitli alanlarda danışmanlık hizmeti verdi. Dijital okur yazarlık ve e-ticaretten ürün fotoğrafçılığına, akıllı tarım uygulamalarından katma değerli ürün geliştirme atölyelerine kadar pek çok farklı kategoride eğitim olanağı sağlandı. Ürün geliştirme atölyelerinde bambu vazo, ileri dönüşüm broş, dokuma ürünleri, mum yapımı gibi alanlardaki çalışmalar yürütülürken aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği ve haklar konusunda farkındalık ve bilgilendirme eğitimleri de düzenlendi. Eğitim ve atölyelerden faydalananların %43’ünü kadın katılımcılar oluşturdu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.