ÜMİT ÖZDAĞ, ECZACILARIN SORUNLARINI DİNLEDİ
ÜMİT ÖZDAĞ, ECZACILARIN SORUNLARINI DİNLEDİ
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Eczacı iflas ederse, ülke iflas eder”
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Eczacı iflas ederse, ülke iflas eder”
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ ve üyelerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi.
ÖZDAĞ, “EĞİTİMDEN BAŞLAYARAK HERŞEYİ YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ”
Zafer Partisi Kurmaylarıyla birlikte Adana Eczacı Odası Başkanı ECZ. Ö. Mürsel Yalbuzdağ ve üyelerine olan ziyarette konuşan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Doktorlar giderlerse gitsin ama Suriyelilerin başımızın üzerinde yeri var” denilen bir ülkede yaşıyor olmanın çözülmesi gereken temel paradigma olduğunu söyledi.
Çözülmesi gereken çok sorun olduğunu ifade eden Özdağ, “Çözüme eğitim sistemini yeniden yapılandırmayla başlamak gerekiyor. Bir ülkede bu kadar imam hatip olmaz, meslek liselerine ihtiyacımız var. Bu kadar eczane de olmaz. Eczacılık fakültesi de olmaz. Bu kadar tıp fakültesi, hukuk fakültesi de olmaz. Her şeyi yeniden yapılandırarak; kapatacağımız, dönüştüreceğimiz üniversiteler, liseler var.”
ŞAM'A KADAR UZANAN BÖLGEDEKİ BÜTÜN İLAÇLAR TÜRKİYE’DEN
Türkiye'nin kök meselesi olduğunun altını çizen Özdağ, “Bir ülkenin demokrasisini değiştirirseniz, siyasal sisteminide değiştirirsiniz. Kültürünü değiştirirsiniz, insanını değiştirirsiniz. Türkiye, dünya tarihinde en kısa zamanda en büyük göçü alan ülkeler arasında geliyor. 2011 sonrası sayıları on dört milyona yaklaşan yabancı uyruklu insan var. Suriyelinin üçte biri ülkemizde. Afganlısı, Afrikalısı, Pakistanlı, Mısırlısı, Libyalısı var. Ekonomi Bakanı ‘enflasyonun en büyük sebebi kira bedelleridir. Bunu konut üretimiyle gidermek zorundayız’ diyor. Hayır efendim sen bu kadar Suriyeliyi vatanına gönder, konut üretimine gerek kalmayacağı gibi konut ve kira bedellerinde düşüş olacaktır. Bugün ülkemizde yedi milyona yakın Suriyeli var. Onbeş sene sonra nüfusları yirmi bir milyon olur. Rahatsız eden bir örnek; bu insanların sağlık bedellerini, ilaç bedellerini karşılıyor olmamızdır. Gaziantep’te yaşayan 600 bin Suriyelilerin aldığı bebek gıda takviyesi aynı ilde yaşayan iki buçuk milyon Türk’ün aldığı bebek gıda takviyesine aynı oranda harcama yapılıyormuş. Suriyeliler bebek gıda takviyesini eşlerine yediriyor, fazlasını da at haralarına satıyorlarmış. Diğer ilaç ihtiyaçlarından bahsetmiyorum bile. Şam'a kadar uzanan bölgedeki bütün ilaçlar buradan çıkıyor. Bu inanılmaz bir ekonomik bir yük. Bu yükü üzerimizden atmadan başka hiçbir sorunu çözmemiz mümkün olmadığı için biz yola çıktık. Ekonomide yeniden yapılanmayı sağlayacak devlet teşkilatını açacak. Ondan sonra ekonomiyi yeni bir karma ekonomist zeminine kaydıracak partiyiz.” dedi.
ECZ. YALBUZDAĞ, “ECZACILARIN SORUNU DAĞ GİBİ BÜYÜYOR”
Eczacıların yaşadığı sıkıntıları tek tek Genel Başkan Ümit Özdağ’a anlatarak çözüm arayışında olduklarını söyleyen Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Ülkemizde 62 Eczacılık Fakültemiz var. Her sene yaklaşık dört bin beş yüz mezun oluyordu. Bu sene YÖK üç bin beş yüze düşürdü. 2012 yılında çıkan yasa 3500 kişiye bir eczane sınırlaması getirdi. Bu sınırlama ile şu an Adana'da eczane açabilecekleri bir tane bile yer yok. Yeni mezun olanlar eczane açamayınca da çok büyük sıkıntı oluyor. Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri dediğimiz hasta takibi, uzaktan sağlık hizmetleri, evde bakım hizmetleri için kamuda istihdam yaratılması gerekiyor. Evde bakım hastalarının ilaçlarını da verirken yanlarında bir sağlık profesyonelleri yok. Eczanelerimizde ilaç fiyatlarındaki kademeli karlılık oranı yüzünden büyük ekonomik sıkıntılar yaşamaya başladık. Dönemsel Avro değerlendirmesi ayrı problem. Giderlerimiz çok yüksek. İlaç fiyat politikasından kaynaklı bazı ilaç firmaları yeni nesil ilaçlarını Türkiye'ye getirmiyorlar. Doktorların sıklıkla yazdığı antibiyotikler az geliyor. Yerli ilaç üretiminin az olması ‘ilaç yok’ları sıkıntısı yaratıyor. Deprem bölgesi eczacılarımızın sıkıntıları ne yazık ki halen çözülmedi. Eczacıların sorunu dağ gibi büyüyor. Desteğinizi bekliyoruz” diyerek eczacıların sorunlarıyla ilgili detaylı bilgileri içeren dosyayı Genel Başkan Ümit Özdağ’a verdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.