Türkiye’de saldırıya uğrayan şirketlerin ağ güvenliği hedef alınıyor

TEKNOLOJİ 21.01.2025 - 08:38, Güncelleme: 21.01.2025 - 08:38 1022 kez okundu.
 

Türkiye’de saldırıya uğrayan şirketlerin ağ güvenliği hedef alınıyor

En son Kaspersky IT Security Economics raporuna göre, 2024 yılı boyunca şirketlerin karşılaştığı en yaygın güvenlik olayı türü ağ koruması ile ilgili oldu. Türkiye’de işletmelerin %90'ı ağlarına sızmaya çalışan saldırganlarla karşılaşırken, şirketlerin %46’sı kötü niyetli kişilerin ağlarında kötü amaçlı kod çalıştırdığını veya güvenliği ihlal edilmiş sistemlerle iletişim kurmaya ve kontrolü ele geçirmeye çalıştığını bildirdi.

  Büyük şirketler, kapsamlı koruma önlemlerine sahip olmalarına rağmen aynı zamanda en yüksek oranda ağ güvenliği vakası yaşanan şirketler olarak dikkat çekiyor. Küçük ve orta ölçekli şirketler de ağ güvenliği konusunda zorluklarla karşılaşıyor ve vakaların önemli bir yüzdesi şirket çalışanlarının kasıtlı veya kasıtsız eylemlerine bağlı olarak gerçekleşiyor. Ağ güvenliği tehditleri işletmeler için hala en endişe verici konu Ağ güvenliği tehditleri, şirket ağlarına sızarak ve hassas verilere, uygulamalara ve iş yüklerine zarar vererek sistem açıklarından yararlanmayı amaçlıyor. Siber suçlular sistemde zayıf bir nokta tespit ettiğinde, bunu yetkisiz erişim elde etmek ve kötü amaçlı yazılım, casus yazılım veya diğer zararlı yazılımları yüklemek için kullanıyorlar. Bu zayıf noktalar aynı zamanda bireylerin daha kolay bir hedef haline geldiği sosyal mühendislik saldırıları için de bir geçit görevi görüyor. Giderek daha fazla veri elektronik ortamda oluşturuldukça, depolandıkça ve iletildikçe, hassas bilgileri tehlikeye atabilecek siber saldırı riski de artıyor. Ağ güvenliği sorunlarının süregelen yaygınlığına katkıda bulunan temel faktörlerden biri, siber tehditlerin artan karmaşıklığı olarak öne çıkıyor. Siber suçlular, geleneksel güvenlik önlemlerini atlatmak için sürekli yeni taktikler ve teknikler geliştiriyor, bu da işletmelerin bir adım önde olmasını zorlaştırıyor. Kimlik avı dolandırıcılığı ve fidye yazılımı saldırılarından DDoS saldırıları ve APT'lere kadar, siber suçluların bir şirketin ağındaki güvenlik açıklarından yararlanabileceği çok sayıda yol mevcut. Ayrıca, uzaktan çalışma ve BYOD (kendi cihazını getir) politikalarının yükselişi ağ güvenliği için yeni zorluklar yaratıyor. Çalışanların şirket verilerine çeşitli konumlardan ve cihazlardan erişmesi, güvenlik ihlalleri potansiyelini artıran bir risk. Bu durum, uygun güvenlik protokollerinin ve çalışan eğitiminin eksikliği ile birleştiğinde, siber saldırıların gerçekleşmesi adına savunmasız bir ortam yaratıyor.
En son Kaspersky IT Security Economics raporuna göre, 2024 yılı boyunca şirketlerin karşılaştığı en yaygın güvenlik olayı türü ağ koruması ile ilgili oldu. Türkiye’de işletmelerin %90'ı ağlarına sızmaya çalışan saldırganlarla karşılaşırken, şirketlerin %46’sı kötü niyetli kişilerin ağlarında kötü amaçlı kod çalıştırdığını veya güvenliği ihlal edilmiş sistemlerle iletişim kurmaya ve kontrolü ele geçirmeye çalıştığını bildirdi.

 

Büyük şirketler, kapsamlı koruma önlemlerine sahip olmalarına rağmen aynı zamanda en yüksek oranda ağ güvenliği vakası yaşanan şirketler olarak dikkat çekiyor. Küçük ve orta ölçekli şirketler de ağ güvenliği konusunda zorluklarla karşılaşıyor ve vakaların önemli bir yüzdesi şirket çalışanlarının kasıtlı veya kasıtsız eylemlerine bağlı olarak gerçekleşiyor.

Ağ güvenliği tehditleri işletmeler için hala en endişe verici konu

Ağ güvenliği tehditleri, şirket ağlarına sızarak ve hassas verilere, uygulamalara ve iş yüklerine zarar vererek sistem açıklarından yararlanmayı amaçlıyor. Siber suçlular sistemde zayıf bir nokta tespit ettiğinde, bunu yetkisiz erişim elde etmek ve kötü amaçlı yazılım, casus yazılım veya diğer zararlı yazılımları yüklemek için kullanıyorlar. Bu zayıf noktalar aynı zamanda bireylerin daha kolay bir hedef haline geldiği sosyal mühendislik saldırıları için de bir geçit görevi görüyor.

Giderek daha fazla veri elektronik ortamda oluşturuldukça, depolandıkça ve iletildikçe, hassas bilgileri tehlikeye atabilecek siber saldırı riski de artıyor. Ağ güvenliği sorunlarının süregelen yaygınlığına katkıda bulunan temel faktörlerden biri, siber tehditlerin artan karmaşıklığı olarak öne çıkıyor. Siber suçlular, geleneksel güvenlik önlemlerini atlatmak için sürekli yeni taktikler ve teknikler geliştiriyor, bu da işletmelerin bir adım önde olmasını zorlaştırıyor. Kimlik avı dolandırıcılığı ve fidye yazılımı saldırılarından DDoS saldırıları ve APT'lere kadar, siber suçluların bir şirketin ağındaki güvenlik açıklarından yararlanabileceği çok sayıda yol mevcut.

Ayrıca, uzaktan çalışma ve BYOD (kendi cihazını getir) politikalarının yükselişi ağ güvenliği için yeni zorluklar yaratıyor. Çalışanların şirket verilerine çeşitli konumlardan ve cihazlardan erişmesi, güvenlik ihlalleri potansiyelini artıran bir risk. Bu durum, uygun güvenlik protokollerinin ve çalışan eğitiminin eksikliği ile birleştiğinde, siber saldırıların gerçekleşmesi adına savunmasız bir ortam yaratıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.