Alıcı aktarıma geçti, şimdi sıra konut üreticisinde

EKONOMİ 02.04.2025 - 15:03, Güncelleme: 02.04.2025 - 15:03 664 kez okundu.
 

Alıcı aktarıma geçti, şimdi sıra konut üreticisinde

“Alıcı Hazır, Üretim Gecikirse Denge Bozulur”

Gayrimenkul Girişimcisi ve Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, tüketilen alıcı hareketliliğinin net biçimde gözlemlendiğini ancak aynı oranda üretim artışının gerçekleşmediğini belirtti. “Konut çeşitliliği canlılık dikkat çekici düzeyde, ancak üretimde aynı ivmenin görülmemesi önümüzdeki dönem için arz-talep devamını zorlayabilir” diyen Bucak, geleneksel üretimin önemine dikkat çekti.   Son iki yılda bir sağlanan öngörülemeyen ekonomik koşullar nedeniyle Temkinli davrandığını ifade eden Hakan Bucak, “Temmuz 2024 ayrı olarak konut alıcısı-gör konumundan çıktı ve fırsat değerlendirme motivasyonuyla harekete geçti. Fiyatlar isteniyor” diye konuştu.   İHTİYAÇ KADAR ÜRETİM YOK   "Konut alıcısı ve yatırımcısı Temmuz 2024 tarihinde bekle-gör politikasından çıktı, 'fırsatı kaçırmamalıyım' ile alıma geçti. Konut satışları tam 8 büyüyor. Hatta bu yıl tüm zamanların rekoru olabiliyor. Ancak bu yıl tüm zamanların rekoru olabilir. Ancak aynı canlılık üretimde yok. Konut üreten tam anlamıyla frene bastı. Türkiye'de yeni konut hacmi 750-800 bin yılda. Geçen yıl yaklaşık 758 bin daire için lisans verildi. tamamlanma süresi ortalama 2-3 yıldır. Bir yılda gelen eksik üretimler de katılımında bu yıl arz konusunda sorun yaşanacağı çok net ortada. Geçen yıl iskân verilen daire sayısı yaklaşık 586 bin oldu.”   YILIN İKİNCİ YARISINDA PİYASA HAREKETLENİR   Konut kredisi faizinde bir indirim portföyü olduğunu, bunun da konut satışlarına olumlu etki sağlayacağını söyleyen Hakan Bucak, "Yılın ikinci yarısında piyasa daha çok hareket edecek ve arz sorunu daha net hissedilecek." dedi.   Bucak, sözlerine şöyle devam etti: "Piyasada şu anda mevcut. Zaten en kötü ortamda bile hep var olacak Türkiye'de. Cebinde ucuz parasıyla dolaşan alıcı sayısı da çok ama gerek fiyat gerek mimariler ile uyumlu olan arz sayısı az. Az olanda bunu fırsat fiyatı çok yüksekten alacağınız. Yeni yatırımcılara göre değil maliyet dengesine göre planlanıyor; bir alıcı de 'yeni ve az' diye çok yüksekten bekleniyor. Eskilerde ederinden fazla istiyor. Buna göre satışlar. Gayrimenkul alımının daha makul hale getirilmesi, arzın hızlı bir şekilde satılması mümkün ancak fırsat mümkünse fiyat artışı, faiz sıfır olsa dahi talep ile fiyat buluşması.   YENİ PROJELER UMUT VAADEDİYOR   Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği tarafından yapılan beklenti anketine de değinen Hakan Bucak, "Üyelerin yüzde 81'i 6 ay içinde satış ve inşasına teknolojik yeni proje olduğunu belirtiyor. Bu da gelecekte dönem için umut veren bir rapor. Eğer alıcı için uygun güç koşulları sağlanırsa bu durum üretilebilir de artar ve şantiyeler hız kazanır." diye konuştu.
“Alıcı Hazır, Üretim Gecikirse Denge Bozulur”

Gayrimenkul Girişimcisi ve Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, tüketilen alıcı hareketliliğinin net biçimde gözlemlendiğini ancak aynı oranda üretim artışının gerçekleşmediğini belirtti. “Konut çeşitliliği canlılık dikkat çekici düzeyde, ancak üretimde aynı ivmenin görülmemesi önümüzdeki dönem için arz-talep devamını zorlayabilir” diyen Bucak, geleneksel üretimin önemine dikkat çekti.

 

Son iki yılda bir sağlanan öngörülemeyen ekonomik koşullar nedeniyle Temkinli davrandığını ifade eden Hakan Bucak, “Temmuz 2024 ayrı olarak konut alıcısı-gör konumundan çıktı ve fırsat değerlendirme motivasyonuyla harekete geçti. Fiyatlar isteniyor” diye konuştu.

 

İHTİYAÇ KADAR ÜRETİM YOK

 

"Konut alıcısı ve yatırımcısı Temmuz 2024 tarihinde bekle-gör politikasından çıktı, 'fırsatı kaçırmamalıyım' ile alıma geçti. Konut satışları tam 8 büyüyor. Hatta bu yıl tüm zamanların rekoru olabiliyor. Ancak bu yıl tüm zamanların rekoru olabilir. Ancak aynı canlılık üretimde yok. Konut üreten tam anlamıyla frene bastı. Türkiye'de yeni konut hacmi 750-800 bin yılda. Geçen yıl yaklaşık 758 bin daire için lisans verildi. tamamlanma süresi ortalama 2-3 yıldır. Bir yılda gelen eksik üretimler de katılımında bu yıl arz konusunda sorun yaşanacağı çok net ortada. Geçen yıl iskân verilen daire sayısı yaklaşık 586 bin oldu.”

 

YILIN İKİNCİ YARISINDA PİYASA HAREKETLENİR

 

Konut kredisi faizinde bir indirim portföyü olduğunu, bunun da konut satışlarına olumlu etki sağlayacağını söyleyen Hakan Bucak, "Yılın ikinci yarısında piyasa daha çok hareket edecek ve arz sorunu daha net hissedilecek." dedi.

 

Bucak, sözlerine şöyle devam etti: "Piyasada şu anda mevcut. Zaten en kötü ortamda bile hep var olacak Türkiye'de. Cebinde ucuz parasıyla dolaşan alıcı sayısı da çok ama gerek fiyat gerek mimariler ile uyumlu olan arz sayısı az. Az olanda bunu fırsat fiyatı çok yüksekten alacağınız. Yeni yatırımcılara göre değil maliyet dengesine göre planlanıyor; bir alıcı de 'yeni ve az' diye çok yüksekten bekleniyor. Eskilerde ederinden fazla istiyor. Buna göre satışlar. Gayrimenkul alımının daha makul hale getirilmesi, arzın hızlı bir şekilde satılması mümkün ancak fırsat mümkünse fiyat artışı, faiz sıfır olsa dahi talep ile fiyat buluşması.

 

YENİ PROJELER UMUT VAADEDİYOR

 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği tarafından yapılan beklenti anketine de değinen Hakan Bucak, "Üyelerin yüzde 81'i 6 ay içinde satış ve inşasına teknolojik yeni proje olduğunu belirtiyor. Bu da gelecekte dönem için umut veren bir rapor. Eğer alıcı için uygun güç koşulları sağlanırsa bu durum üretilebilir de artar ve şantiyeler hız kazanır." diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.