Madde kullanımı sarsıcı etkilere yol açıyor

BİLİM (AA) - Anadolu Ajansı | 12.07.2024 - 15:31, Güncelleme: 13.07.2024 - 06:04 1006+ kez okundu.
 

Madde kullanımı sarsıcı etkilere yol açıyor

Adıyaman İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinatörü Nazlı Pektaş Yıldırım, kullanımı artan uyuşturucu maddenin küresel bir tehdit olduğunu kaydetti.

Adıyaman İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinatörü Nazlı Pektaş Yıldırım, günden güne kullanımı ve çeşitliliği artan bağımlılık yapan birçok uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının halk sağlığı problemi haline geldiğini söyledi. Uyuşturucu madde kullanımının ölüm oranlarında artışa neden olduğunun altını çizen Yıldırım, "Son yıllarda hızlı bir şekilde artan uyuşturucu madde kullanımı, farklı sosyal katmanlarda, farklı şekillerde var olarak aileleri, ülkeleri derinden yaralayan, ırk ve etnik farklılık ayırmadan halkın yüzleşmek durumunda kaldığı bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Madde kullanımı, aşırı ekonomik maliyet, aile dengelerinin bozulması, sağlıklı bireylerin meydana getirilmesi gibi temel konularda ciddi sarsıcı etkilere yol açmaktadır." dedi. "Psikolojik anlamda etkiler görülmektedir" Madde kullanımının kişilerde her açıdan olumsuz etkiler gösterdiğine değinen Yıldırım, "Madde bağımlılığı kullanım sıklığı artıkça iş ve okul yaşantısından kopma, içe kapanma, kilo kaybı, terleme, yalan söyleme davranışında artmalar, kaygı düzeyinde artmalar, öz bakıma önem vermemeler, depresif haller ve dikkat eksikliği gibi fizyolojik ve psikolojik anlamda etkiler görülmektedir." ifadelerini kullandı. Yıldırım madde bağımlısı olma sebeplerini şu şekilde sıraladı: Benlik saygısının düşüklüğü Sağlıksız arkadaş ortamı Merak, kişilik problemleri Sağlıksız aile ortamı, sorunlardan kaçış isteği Dayanıksız ve güçsüz kişilik yapısı Duygusal yoksunluk "Sabır ve şefkatle yaklaşmak gerekiyor" Madde bağımlısı kişilere yardımcı olmada sabır ve şefkat göstermek gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, "Kişilerin durumunu aile ve çevresi olarak iyi anlamak, dışlanmanın onların üzerinde oluşturacağı ekstra yıkıcı etkileri unutmadan sabır ve şefkatle yaklaşmak bu bireylerin depresyon, kaygı ve yetersizlik duygularından korunmasına destek olabilmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Adıyaman İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinatörü Nazlı Pektaş Yıldırım, kullanımı artan uyuşturucu maddenin küresel bir tehdit olduğunu kaydetti.

Adıyaman İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinatörü Nazlı Pektaş Yıldırım, günden güne kullanımı ve çeşitliliği artan bağımlılık yapan birçok uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının halk sağlığı problemi haline geldiğini söyledi.

Uyuşturucu madde kullanımının ölüm oranlarında artışa neden olduğunun altını çizen Yıldırım, "Son yıllarda hızlı bir şekilde artan uyuşturucu madde kullanımı, farklı sosyal katmanlarda, farklı şekillerde var olarak aileleri, ülkeleri derinden yaralayan, ırk ve etnik farklılık ayırmadan halkın yüzleşmek durumunda kaldığı bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Madde kullanımı, aşırı ekonomik maliyet, aile dengelerinin bozulması, sağlıklı bireylerin meydana getirilmesi gibi temel konularda ciddi sarsıcı etkilere yol açmaktadır." dedi.

"Psikolojik anlamda etkiler görülmektedir"

Madde kullanımının kişilerde her açıdan olumsuz etkiler gösterdiğine değinen Yıldırım, "Madde bağımlılığı kullanım sıklığı artıkça iş ve okul yaşantısından kopma, içe kapanma, kilo kaybı, terleme, yalan söyleme davranışında artmalar, kaygı düzeyinde artmalar, öz bakıma önem vermemeler, depresif haller ve dikkat eksikliği gibi fizyolojik ve psikolojik anlamda etkiler görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Yıldırım madde bağımlısı olma sebeplerini şu şekilde sıraladı:

  • Benlik saygısının düşüklüğü
  • Sağlıksız arkadaş ortamı
  • Merak, kişilik problemleri
  • Sağlıksız aile ortamı, sorunlardan kaçış isteği
  • Dayanıksız ve güçsüz kişilik yapısı
  • Duygusal yoksunluk

"Sabır ve şefkatle yaklaşmak gerekiyor"

Madde bağımlısı kişilere yardımcı olmada sabır ve şefkat göstermek gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, "Kişilerin durumunu aile ve çevresi olarak iyi anlamak, dışlanmanın onların üzerinde oluşturacağı ekstra yıkıcı etkileri unutmadan sabır ve şefkatle yaklaşmak bu bireylerin depresyon, kaygı ve yetersizlik duygularından korunmasına destek olabilmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.