TİANWAN NGS’NİN 7. GÜÇ ÜNİTESİ’NDE GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN TEMİZLENMESİNE BAŞLANDI

TEKNOLOJİ 08.02.2025 - 07:43, Güncelleme: 08.02.2025 - 07:43 1342+ kez okundu.
 

TİANWAN NGS’NİN 7. GÜÇ ÜNİTESİ’NDE GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN TEMİZLENMESİNE BAŞLANDI

TİANWAN NGS’NİN 7. GÜÇ ÜNİTESİ’NDE AÇIK REAKTÖRE AİT TÜM GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN TEMİZLENMESİNE BAŞLANDI

İşlem tamamlandıktan sonra uzmanlar, ünitenin devreye alma çalışmalarına başlamadan önce reaktör sistemlerini test etmeye devam edecekler.   Çin’de, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'a bağlı şirketlerin katılımıyla inşa edilen Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 7. Güç Ünitesi’nde en önemli aşamalardan biri olan açık reaktöre ait tüm güvenlik sistemlerinin temizlenmesi işlemine başlandı.   Bu temizleme işleminin ardından, reaktör montajı ile soğuk ve sıcak fonksiyon testleri ve birincil devre sistemlerini deneme çalıştırmaları gibi diğer ön devreye alma işlemlerine geçilecek.   Rosatom'un Mühendislik Bölümü bünyesindeki Atomstroyexport A.Ş.’nin Çin Projeleri ve Potansiyel Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Alexey Bannik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çin’de, Tianwan NGS sahasında uygulanan VVER-1200 projesi, Rusya’nın nükleer alandaki gelişmelerinin bilimsel ve süreç çözümleri açısından liderliğini bir kez daha kanıtladı. Bu çözümlere duyulan güven sayesinde yabancı ülkeler, gelecek nesiller için enerji açısından güvenli ve güvenilir bir gelecek inşa ediyor” dedi.  Açık reaktöre ait temizleme işlemi; montaj sonrasında boru hatlarında kalan kalıntıların tamamen temizlenmesi ve pompa setleri ile güvenlik ve normal işletim sistemlerinin işlevselliğinin kontrol edilmesi için gereklidir. VVER-1200, Rosatom’un verimliliğini ve güvenilirliğini kanıtlamış en gelişmiş reaktörüdür. Şu anda bu teknoloji temelinde Rusya’da dört ve Belarus’ta iki olmak üzere altı güç ünitesi işletiliyor. Çin’de, Rus tasarımı 3+ Nesil VVER-1200 reaktörü kullanılarak ikisi Tianwan NGS ve ikisi Xudapu NGS’de olmak üzere dört güç ünitesi inşa ediliyor. Ayrıca, Türkiye, Bangladeş, Macaristan ve Mısır’da bu tür güç ünitelerinin yapımı sürüyor.
TİANWAN NGS’NİN 7. GÜÇ ÜNİTESİ’NDE AÇIK REAKTÖRE AİT TÜM GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN TEMİZLENMESİNE BAŞLANDI

İşlem tamamlandıktan sonra uzmanlar, ünitenin devreye alma çalışmalarına başlamadan önce reaktör sistemlerini test etmeye devam edecekler.  

Çin’de, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'a bağlı şirketlerin katılımıyla inşa edilen Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 7. Güç Ünitesi’nde en önemli aşamalardan biri olan açık reaktöre ait tüm güvenlik sistemlerinin temizlenmesi işlemine başlandı.  

Bu temizleme işleminin ardından, reaktör montajı ile soğuk ve sıcak fonksiyon testleri ve birincil devre sistemlerini deneme çalıştırmaları gibi diğer ön devreye alma işlemlerine geçilecek.  

Rosatom'un Mühendislik Bölümü bünyesindeki Atomstroyexport A.Ş.’nin Çin Projeleri ve Potansiyel Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Alexey Bannik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çin’de, Tianwan NGS sahasında uygulanan VVER-1200 projesi, Rusya’nın nükleer alandaki gelişmelerinin bilimsel ve süreç çözümleri açısından liderliğini bir kez daha kanıtladı. Bu çözümlere duyulan güven sayesinde yabancı ülkeler, gelecek nesiller için enerji açısından güvenli ve güvenilir bir gelecek inşa ediyor” dedi. 

Açık reaktöre ait temizleme işlemi; montaj sonrasında boru hatlarında kalan kalıntıların tamamen temizlenmesi ve pompa setleri ile güvenlik ve normal işletim sistemlerinin işlevselliğinin kontrol edilmesi için gereklidir. VVER-1200, Rosatom’un verimliliğini ve güvenilirliğini kanıtlamış en gelişmiş reaktörüdür. Şu anda bu teknoloji temelinde Rusya’da dört ve Belarus’ta iki olmak üzere altı güç ünitesi işletiliyor. Çin’de, Rus tasarımı 3+ Nesil VVER-1200 reaktörü kullanılarak ikisi Tianwan NGS ve ikisi Xudapu NGS’de olmak üzere dört güç ünitesi inşa ediliyor. Ayrıca, Türkiye, Bangladeş, Macaristan ve Mısır’da bu tür güç ünitelerinin yapımı sürüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.