KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNİN SİMGESİ İMO BİNASI YIKILAMAZ!

GÜNDEM 28.04.2024 - 07:03, Güncelleme: 28.04.2024 - 07:03 348 kez okundu.
 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNİN SİMGESİ İMO BİNASI YIKILAMAZ!

İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak tarafından yapılan açıklamaya, Adana ve Kahramanmaraş’tan İMO Üyeleri katıldı.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, “İMO Binamız Yıkılamaz" çağrısıyla İMO Kahramanmaraş Temsilcilik Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNİN SİMGESİ İMO BİNASI YIKILAMAZ! 6 Şubat 2023 tarihinde hepimizi derinden etkileyen Kahramanmaraş Depremlerini yaşadık. 11 İlimizde resmi rakamlara göre yıkılan 38 bin 901 binanın enkazında, 53 bin 537 insanımız can verdi.  Sağ kalanlar; büyük acılar ve olanaksızlıklar altında enkazlardan canhıraş bir şekilde can kurtarmaya çalıştılar. Deprem günü ve depremden hemen sonra yapılması gereken kurtarma faaliyetleri zafiyetlerle, beceriksizliklerle, plansızlıklarla, eksikliklerle doluydu. Tüm bu zafiyetler can kaybını daha da arttırdı. Yaşanan tüm acıları yüreğimizde taşıyor, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha baş sağlığı diliyoruz. Depremden en fazla etkilenen ve en fazla kayıp veren illerimizden biri de Kahramanmaraş’tı. İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilcilik Binası, bu büyük yıkımın ortasında, “sağlam bina yapabiliriz” umudunu simgeleyerek ayakta kaldı. Tek bir çatlak bile oluşmadı. Yıkıntıların ortasında hasar almadan ayakta duran binamızın fotoğrafı, ulusal ve uluslararası basında yer alarak, binamız bir simgeye dönüştü. Bilim ve tekniğe riayet edilirse aslında binaların depreme dayanıklı inşa edilebileceğini herkes, gördü ve anladı. Binanın yapım süreciyle ilgili yurt içi, yurt dışı basın organları büyük ilgi göstererek, sayısız röportajlar gerçekleştirdi. Yıllardır söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz; depreme dayanıklı binaların önemini, yaşanan her deprem, büyük acılarla hatırlatıyor; ancak sıra ders almaya gelince ne yazık ki bir süre sonra unutulmaya terk ediliyor. Yıkıntılar arasında tek başına dimdik ayakta kalan binamız, bu unutmaya karşı, anıt niteliği taşıyan bir özelliğe sahiptir. Binanın tek bir hasar bile almadan ayakta kalması;  projesine uygun yapılması, her aşamasında denetlenmesi, sorumluların işlerini takip etmelerinin bir sonucudur. Eğer yapılar; yönetmeliklere, mühendislik bilim ve tekniğine riayet edilerek, zemin koşulları da gözetilerek ve elbette rant kaygısı ile değil, insan hayatı öncellenerek yapılırsa, deprem dirençli olacağının yaşayan bir kanıtıdır. Bir kanıt ve simge niteliğindeki binamız şimdi yok edilmeye, unutturulmaya, toplum hafızasından silinmeye çalışılıyor.  Binamız; yok edilmek yerine,  deprem dirençli binalar yapılabilir gerçekliği unutulmasın diye ayakta kalmaya devam etmelidir.  
İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak tarafından yapılan açıklamaya, Adana ve Kahramanmaraş’tan İMO Üyeleri katıldı.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, “İMO Binamız Yıkılamaz" çağrısıyla İMO Kahramanmaraş Temsilcilik Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNİN SİMGESİ İMO BİNASI YIKILAMAZ!

6 Şubat 2023 tarihinde hepimizi derinden etkileyen Kahramanmaraş Depremlerini yaşadık. 11 İlimizde resmi rakamlara göre yıkılan 38 bin 901 binanın enkazında, 53 bin 537 insanımız can verdi.  Sağ kalanlar; büyük acılar ve olanaksızlıklar altında enkazlardan canhıraş bir şekilde can kurtarmaya çalıştılar. Deprem günü ve depremden hemen sonra yapılması gereken kurtarma faaliyetleri zafiyetlerle, beceriksizliklerle, plansızlıklarla, eksikliklerle doluydu. Tüm bu zafiyetler can kaybını daha da arttırdı.

Yaşanan tüm acıları yüreğimizde taşıyor, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha baş sağlığı diliyoruz.

Depremden en fazla etkilenen ve en fazla kayıp veren illerimizden biri de Kahramanmaraş’tı.

İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilcilik Binası, bu büyük yıkımın ortasında, “sağlam bina yapabiliriz” umudunu simgeleyerek ayakta kaldı. Tek bir çatlak bile oluşmadı. Yıkıntıların ortasında hasar almadan ayakta duran binamızın fotoğrafı, ulusal ve uluslararası basında yer alarak, binamız bir simgeye dönüştü. Bilim ve tekniğe riayet edilirse aslında binaların depreme dayanıklı inşa edilebileceğini herkes, gördü ve anladı. Binanın yapım süreciyle ilgili yurt içi, yurt dışı basın organları büyük ilgi göstererek, sayısız röportajlar gerçekleştirdi.

Yıllardır söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz; depreme dayanıklı binaların önemini, yaşanan her deprem, büyük acılarla hatırlatıyor; ancak sıra ders almaya gelince ne yazık ki bir süre sonra unutulmaya terk ediliyor.

Yıkıntılar arasında tek başına dimdik ayakta kalan binamız, bu unutmaya karşı, anıt niteliği taşıyan bir özelliğe sahiptir. Binanın tek bir hasar bile almadan ayakta kalması;  projesine uygun yapılması, her aşamasında denetlenmesi, sorumluların işlerini takip etmelerinin bir sonucudur. Eğer yapılar; yönetmeliklere, mühendislik bilim ve tekniğine riayet edilerek, zemin koşulları da gözetilerek ve elbette rant kaygısı ile değil, insan hayatı öncellenerek yapılırsa, deprem dirençli olacağının yaşayan bir kanıtıdır.

Bir kanıt ve simge niteliğindeki binamız şimdi yok edilmeye, unutturulmaya, toplum hafızasından silinmeye çalışılıyor.  Binamız; yok edilmek yerine,  deprem dirençli binalar yapılabilir gerçekliği unutulmasın diye ayakta kalmaya devam etmelidir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.