Tükenmişlik Sendromu Sadece İş Hayatını Etkilemiyor

YAŞAM 17.04.2023 - 21:44, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2109+ kez okundu.
 

Tükenmişlik Sendromu Sadece İş Hayatını Etkilemiyor

Klinik Psikolog Eslem Fulya Ekşi, tükenmişlik sendromunun bireysel bir süreç olmasıyla birlikte zaman içerisinde kişinin aile, iş ve sosyal yaşam alanları üzerinde de etkisinin oluşabileceğini söylüyor.

  Klinik Psikolog Eslem Fulya Ekşi Tükenmişlik Sendromu belirtilerini şu şekilde sıralıyor:   Davranışsal Belirtiler 1.     Çabuk unutma 2.     Kendini başarısız hissetme 3.     Aile içi problemler  4.     Odaklanma zorlukları 5.     Aniden sinirlenme ve öfke patlamaları 6.     Sık sık ağlama  7.     Yalnız kalmak isteme 8.     Alınganlık Fiziksel Belirtiler  1.     Yorgunluk 2.     Bitkinlik 3.     Baş ağrısı 4.     Uyuşukluk 5.     Uyku ve iştahta bozulma 6.     Enfeksiyonlara karşı direncin azalması 7.     Dirençli soğuk algınlıkları 8.     Solunum yolu rahatsızlıkları ve nefes darlığı 9.     Vücut ağrıları 10.  Mide-bağırsak hastalıkları 11.  Yüksek tansiyon 12.  Yüksek kolesterol 13.  Kas gerilmeleri 14.  Kalp çarpıntısı ve cilt hastalıkları    Psikolojik Belirtiler 1.     Mutsuzluk 2.     Başarısızlık hissi 3.     Öfke 4.     Örgütsel bağlılık ve aidiyette azalma 5.     Suçlayıcılık 6.     Tahammülsüzlük 7.     Engellenmişlik 8.     Yeterince takdir edilmediği duygusu 9.     Aşırı şüphecilik 10.  Kaygı 11.  Huzursuzluk 12.  Kendini soyutlanmış̧ hissetme 13.  Zihin karışıklığı ve yetersizlik duygusu   “Performans düşüyor” Klinik Psikolog Eslem Fulya Ekşi, tükenmişlik sendromunun performans düşüklüğüne ve yapılan işin niteliğine yansıdığını söylüyor. Ekşi şöyle devam ediyor: “Bu durum kişinin motivasyonunu etkileyerek kendini başarısız hissetmesine neden olabilir. Tükenmişlik sendromu ilerledikçe kişinin birçok alandaki işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum beraberinde kaygı bozuklukları, madde kullanım bozuklukları, depresyon gibi diğer psikiyatrik hastalıkları beraberinde getirebilir. Bu nedenle tükenmiş hissettiğinizde ilk adımınız mutlaka hem yaşamınızı yeniden düzenleyebilmeye hem de tükenmişliğin yarattığı psikolojik sorunlarla başa çıkabilmeye dönük bir uzmandan yardım almak olmalıdır.”  
Klinik Psikolog Eslem Fulya Ekşi, tükenmişlik sendromunun bireysel bir süreç olmasıyla birlikte zaman içerisinde kişinin aile, iş ve sosyal yaşam alanları üzerinde de etkisinin oluşabileceğini söylüyor.

 

Klinik Psikolog Eslem Fulya Ekşi Tükenmişlik Sendromu belirtilerini şu şekilde sıralıyor:

 

Davranışsal Belirtiler

1.     Çabuk unutma

2.     Kendini başarısız hissetme

3.     Aile içi problemler 

4.     Odaklanma zorlukları

5.     Aniden sinirlenme ve öfke patlamaları

6.     Sık sık ağlama 

7.     Yalnız kalmak isteme

8.     Alınganlık

Fiziksel Belirtiler 

1.     Yorgunluk

2.     Bitkinlik

3.     Baş ağrısı

4.     Uyuşukluk

5.     Uyku ve iştahta bozulma

6.     Enfeksiyonlara karşı direncin azalması

7.     Dirençli soğuk algınlıkları

8.     Solunum yolu rahatsızlıkları ve nefes darlığı

9.     Vücut ağrıları

10.  Mide-bağırsak hastalıkları

11.  Yüksek tansiyon

12.  Yüksek kolesterol

13.  Kas gerilmeleri

14.  Kalp çarpıntısı ve cilt hastalıkları 

 

Psikolojik Belirtiler

1.     Mutsuzluk

2.     Başarısızlık hissi

3.     Öfke

4.     Örgütsel bağlılık ve aidiyette azalma

5.     Suçlayıcılık

6.     Tahammülsüzlük

7.     Engellenmişlik

8.     Yeterince takdir edilmediği duygusu

9.     Aşırı şüphecilik

10.  Kaygı

11.  Huzursuzluk

12.  Kendini soyutlanmış̧ hissetme

13.  Zihin karışıklığı ve yetersizlik duygusu

 

“Performans düşüyor”

Klinik Psikolog Eslem Fulya Ekşi, tükenmişlik sendromunun performans düşüklüğüne ve yapılan işin niteliğine yansıdığını söylüyor. Ekşi şöyle devam ediyor: “Bu durum kişinin motivasyonunu etkileyerek kendini başarısız hissetmesine neden olabilir. Tükenmişlik sendromu ilerledikçe kişinin birçok alandaki işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum beraberinde kaygı bozuklukları, madde kullanım bozuklukları, depresyon gibi diğer psikiyatrik hastalıkları beraberinde getirebilir. Bu nedenle tükenmiş hissettiğinizde ilk adımınız mutlaka hem yaşamınızı yeniden düzenleyebilmeye hem de tükenmişliğin yarattığı psikolojik sorunlarla başa çıkabilmeye dönük bir uzmandan yardım almak olmalıdır.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.